מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
תשלום היטל השבחה
שלום, סבתי ז"ל הורישה לילדיה ולנכדיה את כל רכושה וממונה. אני נכדה שלה אחת מתוך ארבע. ויש לה 3 ילדים. על פי הצוואה כל נכד מקבל 1/24. שאלתי היא: אנו אמורים לשלם היטל השבחה על הדירה על סך 200 אלף ש"ח, האם אנו הנכדים אמורים לשלם את המס בדומה ליחס שלנו בצוואה, כלומר לשלם 1/24 להיטל ההשבחה ולא שווה בשווה כמו ילדיה? אם אנו משלמים שווה בשווה החלק שלנו ממש קטן, העוגה אינה מחולקת שווה בשווה, אם כך גם המיסים, לא? אשמח לדעת מה אומר החוק במקרה כזה? תודה

הטל השבחה משולם במכירת נכס. לרשות המקומית לא אכפת מי משלם ובלבד שתגבה את התשלום. בדרך כלל במכירה מרובת משתתפים כזאת יש אחד, עו"ד של כל המוכרים, או כונס נכסים, או מנהל עזבון שמבצע את ההליך בשם ועבור כולם. אותו נציג ישלם את הטל ההשבחה (וכל תשלום חובה אחר שיש לשלם) מהתמורה שתופקד בידיו ואת היתרה [ התמורה נטו לאחר תשלומי החובה וכל ההוצאות ] יחלק בהתאם לחלקים של היורשים. התוצאה תהיה שכל אחד ישלם למעשה לפי חלקו בדירה.
תודה על המענה, אבקש לחדד את שאלתי אני כנכדה, איני בעלת חלק שווה מהירושה כמו ילדי המנוחה. ועל כן שאלתי היא- במידה ושילמו ודם את היטל ההשבחה ורק לאחר מכן חילקנו את הירושה בינינו יוצא שאנו כנכדים מקבלים פחות ממה שהיינו מקבלים אם היינו מחלקים את היטל ההשבחה בהתאם ליחס הירושה. שווי הבית הינו 1700000, היטל ההשבחה הינו 200000 החלק שלי כנכדה הינו 1/24. במידה ואני מחלקת את היטל ההשבחה בחלק היחסי שלי- כלומר 200000/24= 8300 ש"ח במידה ואני משלמת כמו ילדי המנוחה היטל השבחה- כלומר 200000/7 =28500. מדובר כאן על פער של 20 אלף שח לכל נכד. לעניות דעתי, לא הגיוני שנשלם את המס כמו ילדיה כי יוצא שאנחנו משלמים יותר ממה שנקבל, יחסית. האם אנו לא אמורים לשלם לפי היחס של חילוק הירושה?
שאלות נפוצות:
יחיאל שייביץ
יהודית
שחר בן-דוד