מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
"אחזקת" הבית
שלום. להורי מגרש מחולק ל-2. בצוואה מגרש אחד ניתן לי והשני לאחותי. המגרש נרשם על שמי בלבד, כשאני מצווה לדאוג למגורים נאותים לאחותי. והיא יכולה להשכיר/לגור בבית כל חייה, אבל לא למכור ו/או להרוס. כעט היא מבקשת שאני אדאג לשיפוץ ואחזקת הבית כי הנכס רשום על שמי. ואני חושבת שרצון המצווה היה שהיא תגור ותחזיק אותו, ורק לא תוכל למכור אותו.(יש לה הסטוריה של מכירה והפסדים של בתים). שאלתי: מי אחראי לאחזקת הבית? (אני עשיתי ביטוח לדירה כדי שהיא לא תתבע אותי). הורי גרו בבית עד סוף ימי חייהם, וכעט היא דורשת שאני אעשה שיפוץ. אבקש את חוות דעתך. תודה מראש. איה.

תשובה מחייבת עיון בצוואה.
זה החלק בצוואה המורה איך עלי לנהוג. א. זכויותיי בבית יעברו לבתי, הגב' אילה נושאת ת.ז. מספר (להלן: "איה"). עם זאת, הריני מצווה כי תנאי לקבלת איה את הבית, כאמור, הוא כי עליה לפעול לטובתה והבטחת רווחתה וזקנתה בכבוד של אחותה, לאה בעלת ת.ז. מספר (להלן: "לאה"), וזאת בכך שתאפשר ללאה להתגורר ולהשתמש בבית בעצמה ו/או ליהנות משכר דירה שיתקבל מהשכרת הבית (לפי בחירתה – והינה יכולה לשנות בחירתה בכל עת שתחפוץ), וזאת לכל ימי חייה. היה ותאלץ איה למכור את הבית מסיבה כלשהי, אזי אני מורה כי יהא עליה לדאוג למקום מגורים חלופי, בתנאים דומים, ללאה – לכל ימי חייה. ב. זכויותיי במגרש יעברו לאיה, אשר עוד בחיי ניתנה לה הסכמתי וברכתי לבנות על המגרש את ביתה.

בקטע ששלחת אין שום התייחסות לנושא האחזקה. בהעדר התייחסות מפורשת נושא זה אני מניח, שתוכלי לטעון שאין עלייך חובה לשאת באחזקת הבית או שיפוצו. לעומת זאת: "עליה לפעול לטובתה והבטחת רווחתה וזקנתה בכבוד של אחותה.". האם "רווחתה וטובתה" אינן כוללות חיים ברמה טובה? כפי שכתבתי - תשובה מחייבת עיון בצוואה. ולעתים גם ברור מקיף על המנוחה.
שאלות נפוצות:
יחיאל שייביץ
יהודית
שחר בן-דוד