התפטרות סביב לידה, חל"ד ודמי אבטלה
שלום וברכה, אני כעת עובדת כשכירה במשרה מלאה, מתגוררת במודיעין ועובדת ברעננה. ברצוני לקבל דמי לידה ולאחר מכן דמי אבטלה לכ-3 חודשים (עד התחלת עבודה חדשה) ללא צורך בתקופת המתנה. שאלותי: 1. כיצד ניתן להביא למצב לזכאות רציפה לדמי לידה ודמי אבטלה ללא המתנה ולהבטיח הכרה כפיטורין ולא התפטרות מרצון (זאת לשם קבלת פיצויי פיטורין)? 2. האם ישנם תנאים הקשורים בעבודתי החדשה אשר יכולים להוות בעיה לקבלת פיצויי הפיטורין (בהנחה שהסיבה לפיטורין היא טיפול בילדי אשר עתיד להיוולד)? 3. האם מרחק מודיעין-רעננה יכול להוות עילה למרחק נסיעה גדול אשר אינו מאפשר טיפול ברך הנולד ועל-כן יכול להוות "סיבה מוצדקת" להתפטרות ובכך לקצר\לבטל את זמן ההמתנה ? בתודה ובברכה

מבחינת הזכאות לפיצויי פיטורים, כל מה שצריך לעשות הוא להגיש מכתב התפטרות לשם טיפול בילד, לאחר הלידה, ולא יאוחר מגיל 9 חודשים. מבחינת הזכאות לדמי אבטלה, אין קשר בינה לבין הזכאות לפיצויי פיטורים. הזכאות לדמי אבטלה ללא תקופת המתנה נקבעת לפי המבחנים של הביטוח הלאומי. מומלץ לעיין באתר הביטוח הלאומי שם מפורטים התנאים לקבלת דמי אבטלה ללא המתנה. אם הנסיבות שלך נכנסות באחד התנאים אז כאשר תגישי את התביעה לדמי אבטלה תצרפי מכתב המסביר את הנסיבות ותצרפי מסמכים תומכים. בשלב זה יהיה מומלץ להתייצב בלשכת התעסוקה ולא להמתין לתשובה של הביטוח הלאומי. אפשרות נוספת שאני מכירה היא - להודיע על התפטרות בדין מפוטר מייד לאחר הלידה כך שתקופת ההמתנה של 3 החודשים תתחיל להיספר לך מייד לאחר הלידה. אולם לא הייתי בונה על אפשרות זו שכן אין לי מידע מוכח אם היא מקובלת או לא מקובלת בכל הסניפים של הביטוח הלאומי. אפשרות שלישית היא - לבקש מהמעסיק מכתב פיטורים (תוך הליך מזורז בהסכמה מול הממונה על חוק עבודת נשים), אם כי המעסיק כלל לא חייב להסכים לאפשרות זו.
שאלות נפוצות:
רחלי מזור