תמ"א 38 2
שלום אני גרה בבניין ישן ובו שתי קומות ו-4 דירות ועוד דירונת קטנה בצד. אחד השכנים רכש את כל הדירות בבנין (חוץ משלי) ומעונין להרוס את הבנין לפי חוקי תמ"א 38/2 לא התנגדתי למרות שאני גרה בדירה משופצת לחלוטין. הבעיה היא במה שהוא מציע או לא מציע בתמורה. לדירה שלי שהיא בקומת הקרקע יש בה יציאה לגינה גדולה ומטופחת(לא שלי בטאבו) דק ענק ופרגולה יקרה השקענו בכך לא לפני הרבה זמן (לא ידענו על התכנית) 200000 ש"ח ועוד 25000 ש"ח על שיפוץ בהתחלה דובר שנשאר במה שיהיה בבית החדש דירת הגן תמורת 700000 ש"ח שנשלם לשכן (יזם) ירדנו מזה ואנו מבקשים כעת דירה רגילה על שטח 122 מ"ר בקומה רביעית הדירה שלנו כיום היא 80 מ"ר כך שלפי חוקי התמ"א מגיעים לנו רק 105 מ"ר (את זה אני יודעת) השכן מבקש לחייב אותי על כל מטר בכפולות של 23000 ש"ח כלומר כ400000 ש"ח אני חושבת שהסכמתי לחיות בדירה שכורה לשנתיים מעבר לבנין מאוכלס ויקר יותר לאחזקה ועוד סיבות צריכות לגרום ליזם (שכן) ללכת לקראתי ולתת את הדירה בקומה הרביעית תמורת הדירה שלי כיום. מה דעתך?
מה שנהוג ורצוי לעשות הוא למנות שמאי שיודע לתת מענה וליצור מנגנון תמורה ראוי. כדי להבין את התמונה המלאה חשוב לדעת, בין היתר את מיקום העסקה וערכי הקרקע באזור. ככל שערכי הקרקע גבוהים יותר, כך העסקה יותר כלכלית ומגיעה לך תמורה גבוהה יותר. חשוב להבין, לענין זה, ולקחת בחשבון כי היציאה לחצר, במידה שאינו מוצמד ונעשה ללא היתר, הינו בגדר חריגת בניה.