חזרה לפורום

נמאס להיות פראיירים בתמ"א 38 (חלק 2 מתוך 2)

בעל
בעל דירה בתמ"א

(המשך מההודעה הקודמת בנושא, פוצל בשל מגבלת מקום) למה שיהיה לי אכפת כמה היזם מרוויח? יש את הדיירים שבאים בגישה של "מה שנותנים לי אני אקח כי זה "בחינם", מה אכפת לי שהיזם ירוויח מעבר לזה כמה שהוא רוצה?". גישה כזו מעידה על טעות בסיסית בהבנה, כי בפועל הרווח בא על חשבון הדיירים, וזה לא "בחינם" – מדובר בזכויות בניה ששייכות לנו כדיירים, ולא ליזמים. האם הייתם מסכימים שמישהו יתן לכם מיליון ש"ח על דירה ששווה 1.5 מיליון ש"ח, בנימוק של "מה אכפת לי, אני מקבל מיליון ש"ח ואומר תודה, לא צריך יותר"? כמובן שלא, אבל זה בדיוק מה שהיזמים מנסים לעשות. והם מנצלים לרעה את חוסר ההבנה של בעלי הדירות, קונים מהם את זכויות הבניה תמורת נזיד עדשים ועוד עושים הצגה כאילו "להם זה עולה יותר". הכח בידיים שלנו! אני כותב את זה מסיבה אחת – חשוב לי להגביר את המודעות לנושא בקרב בעלי הדירות. שלא יעשקו אותנו, שלא יעבדו עלינו. ככל שאנחנו כבעלי הדירות נהיה מודעים יותר לזכויות שלנו ואיך לתמחר אותן נכון, הטירוף והעיוות שיש עכשיו בשוק שמוטה לחלוטין לטובת היזמים ירגע. היזמים ידעו שהם לא יכולים להמשיך ולמרוח בטיעונים של "לא כלכלי". הם ירגישו שהם פחות ופחות יכולים למצוא פראיירים שיסכימו להצעות הנמוכות שלהם, בשיטת "מצליח", ובסופו של דבר היזמים ירוויחו באופן הוגן (כי ברור שחשוב שירוויחו אחרת לא יהיה פרויקט) וגם אנחנו כבעלי דירות נקבל תמורה הוגנת, כלומר – win-win situation אמיתי ולא מעוות. יש כל מיני דרכים להתמודד עם זה, כגון הגברת הבקיאות שלנו כבעלי דירות באופן חישוב הרווחיות של היזמים, שיתוף מידע בינינו כבעלי דירות, דרישה שהיזם יממן לנו את העלות של שמאי עצמאי שנבחר כדי שיבחן אם הרווחיות סבירה או מופרזת ואם התמורה ראויה וכו'. אם יש לכם רעיונות נוספים תכתבו. אני מתאר לעצמי שעכשיו כמה "כותבים מטעם" ויזמים למיניהם יתקפו את מה שאני כותב, יטענו שזה שטויות, שאני לא מאפשר ליזמים להרוויח וכו', וזה צפוי כי הרי זה נוגע בדיוק בנקודה הכואבת שלהם. אבל אני מכוון את ההודעה לא להם, אלא לבעלי הדירות שחשוב להם לקבל תמורה הוגנת (לצד תמורה הוגנת ליזמים). רק אם ניקח את עצמנו בידיים ונדרוש את מה שמגיע לנו הטירוף הזה יפסק. אם לא, אח"כ אנחנו נהיה חייבים הרבה תשובות לעצמנו ולמשפחתנו לשאלה איך מכרנו את הנכס העיקרי שיש לנו בחיים כל כך בזול. אשמח אם תפיצו את זה לכל האנשים שאתם מכירים שמעורבים בקידום תמ"א כבעלי דירות, חשוב להגביר את המודעות לנושא כמה שיותר. אתם גם מוזמנים לבקר בדף הפייסבוק שלי, להגיב ולשתף במידע (יש שם מידע מפורט יותר לגבי חלק מהדברים שכתבתי). תודה מראש. https://www.facebook.com/pages/%D7%A0%D7%9E%D7%90%D7%A1-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%A4%D7%A8%D7%90%D7%99%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%AA%D7%9E%D7%90-38-%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99-%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99/353527701520338