צביקה

גז ראדון

שלום במידה וישנה רמה גבוהה מהמותר של גז ראדון בדירה חדשה שנרכשה מקבלן + חוות דעת מומחה. האם הקבלן מחויב לנקוט באמצעים שמקטינים את רמת הגז המסוכנת? האם זה נכלל ברשימת ליקוי בניה? בתודה

חיים מן, עו"ד ומגשר

צביקה שלום הפסיקה בנושא קבעה כי אין בעצם הימצאות גז ראדון בדירה כדי להקים חבות של הקבלן לתקן את זה או בכדי לבסס רשלנות של הקבלן או הפרת חובה חקוקה בקשר לכך. בעיקרון - צריך לבדוק אם עבודות הבנייה בוצעו בהתאם לתקן ובהתאם למפרט ובמקום הזה של ביצוע פעולות למניעת חדירה של גז ראדון, אם ענה הקבלן לדרישות התקן. המשמעות היא שכשתנאי להצלחת התביעה, צריך להוכיח שהקבלן התרשל או הפר חובה חקוקה באופן שהביא לחדירת גז הראדון. ב- 1.12.99 פורסם לראשונה התקן הישראלי מס' 4175 העוסק בשיטות למדידת ריכוז של גז ראדון. ספק אם התקן הזה נכנס תחת כנפי הוראות חוק המכר במיוחד כשמדובר בתקן שקובע דרכי מדידה של קיום הגז ולא דרכי מניעה. למיטב ידיעתי הנושא עדיין לא הוכרע באופן חד-משמעי בפסיקה ולכן, כהמלצה הייתי מבהיר שעל תובע בתיק שכזה להניח בכתב תביעתו בסיס עובדתי וראייתי לכך שיש התרשלות מצד הקבלן בביצוע עבודות הבנייה והפעולות שהיו צריכות להתבצע על מנת למנוע כניסת גז הראדון לדירה. בנוסף וככל שהדירה נבנתה אחרי ה- 1.12.99 הייתי טוען שהתקן האמור אכן מטיל חובה על הקבלן בתחום. כאמור – טענה זו בעייתית וטרם הוכרעה. מקווה שהתשובה מסייעת. אוכל לעמוד לשירותכם בכל שאלה גם בטלפון. בהצלחה חיים מן, עו"ד ומגשר 02-6246777