אברהם

חבר קיבוץ עובד במפעל שהוא 15% בבעלות הקיבוץ

חבר עובד במפעל ש 15% בבעלות הקיבוץ. לחבר אין תלוש שכר אך מקבל לתקציבו 5000 ש"ח שהמפעל מעביר לקיבוץ. החבר מגיש טופס 101 כל שנה ומחתים כל יום בכרטיס נוכחות. הקיבוץ מעביר חשבונית למפעל. החבר הגיע לגיל פרישה 67 והמשיך לעבוד 5 ימים בשבוע כ 6 שעות ביום בתמורה של 700 ש"ח כי המנכ"ל אמר לקיבוץ או שהחבר לא יעבוד או יקבל 700 ש"ח בחודש האם זה חוקי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .(א) הדברים המוצגים בשאלה מצביעים, לפחות לכאורה, על קיפוח של חבר-הקיבוץ כעובד, אך נכון וראוי כי הדברים ייבחנו בראייה כוללת, המתייחסת גם למישור הפעילות והניהול של המפעל ( השייך ב-85% לבעלים המשותפים האחרים ) ולמישור הכלכלי שבין הקיבוץ לשותפיו. דברם של אלה לא פורט בשאלה, ויש מקום להניח כי התנאי שהוצג לקיבוץ ע"י מנכ"ל-המפעל נובע משיקולים בשני המישורים האחרים. .(ב) בכל מקרה ומכל זווית-ראייה - החבר-העובד אינו צריך להיפגע, וככל שדיני העבודה היקנו ומקנים לו זכויות, הוא זכאי לממשן כלפי מעסיקיו: בין אם הינו עובד של תאגיד-המפעל, בין עם הינו מועסק של הקיבוץ ובין אם שניהם אחראים כלפיו כמעסיקים. .(ג) עם כל זאת, ובבחינת הצד האישי-האנושי הנוגע לחבר-העובד עצמו ( עם זיקותיו לקיבוץ ולמפעל בו עבד שנים ) – ראוי כי עניינו ייבחן מול תאגיד-המפעל, וזאת בתמיכת הקיבוץ ובשיתוף עו"ד אשר יבחן משפטית את מכלול הנסיבות והאינטרסים, ויציע פתרון הוגן לכל הנוגעים בדבר. זאת במיוחד – אם החבר עדיין מעוניין בהמשך העסקתו במפעל, על מכלול היתרונות הנובעים מכך, בדרך כלל, למועסק עצמו.