עמית ע

מכרז ללא גילוי נאות למגרש וסיבסוד מפלה של פיתוח

שלום רב, אני גר בקיבוץ שעבר הפרטה ושיוך נכסים פנימי, בתהליך שיוך מול המנהל. לפני מספר שנים יצא מכרז למגרש עם מבנה. במכרז לא היו פרטים על המבנה ונכתב בו AS IS. נרשמתי למכרז וזכיתי במגרש עם המבנה, החלטתי לוותר על מגרש בשכונה חדשה בשביל לקבל את השטח הפנימי בקיבוץ לעומת שכונה שהיא גם בשטח בשטח שצמוד למגרשים ישנים אבל היא מבחינת הקיבוץ לא מוגדרת כשטח פנימי למרות שהשטח הזה היה מפותח והיו עליו המון מבנים שהיו בשימוש הקיבוץ עוד מקום הקיבוץ, כ 70 שנה. ועם זאת הקיבוץ טוען שזה לא שטח פנימי למרות שהוא היה מפותח ובשימוש מקום הקיבוץ. התחברר לי לאחר הזכייה במכרז וויתור על המגרש בשכונה החדשה שהמבנה שזכיתי בו ואני צריך לשלם עליו הוא מבנה ללא יסודות שלא ניתו לבנות עליו או להתחבר אליו בבנייה ובסופו של דבר כדי לקבל מגרש מיושר עם תשתיות (לשלם על המבנה, לפנות אותו, להסדיר זוויות קרקע, להסדיר ביוב, לבנות גדר וכו) מוסדרות הדבר יעלה לי כ-150 אלף שח, אפילו דורשים ממני להסדיר ל2 מגרשים שכנים את הביוב מאחר והביוב שלהם מתנקז אצלי במגרש מתחת לשטח שבו אני אמור לבנות בית. עוד התברר לי שבשכונה החדשה, שהוקמה על שטח ישן של הקיבוץ, היה סיבסוד של כ 210 אלף שח לכל מגרש. כלומר עלות הפיתוח בשכונה שכללה הריסה של המון מבנים, יצירת כבישים, תאורה, תשתיות, גדרות, חשמל, ביוב, מים וכו יצא סביב 280 אלף לכל מגרש והקיבוץ סיבסד לכל מגרש 210 אלף שח כשלמעשה כל חבר קיבוץ שמקבל את המגרש בשכונה החדשה משלם עליו אך ורק 70 אלף שח כדי לקבל מגרש מוסדר מיושר עם תשתיות חדשות וגדר. זאת כאשר אני מקבל מגרש שאני צריך להוציא כ150 אלף כדי לקבל מגרש באותם תנאים. חשוב לציין, שעד היום התשלום שהבונים בשכונה החדשה משלמים על כל מגרש זה התשלום הכי גבוה שהיה מעולם על מגרש למשפחה. כאשר בשכונות הקודמות ההשתתפות בפיתוח של כל מגרש היה בין 40 ל 50 אלף שח והתשלום בשכונה החדשה מאחר והיו מבנים להריסה ופיתוח מאסיבי אז גבו מכל מגרש 70 אלף וסיבסדו להם מעל 210 אלף. לי נראה מאוד תמוה שאני צריך לשלם מעל פי 2 בשביל לקבל את אותו הדבר מעבר לזה שלא היה גילוי נאות לגבי מצב המבנה שהוא מתפרק, סדוק ורעוע וללא יסודות ואף לגבי זה שלא היה גילוי נאות לגבי סיבסוד של מגרש חדש לעומת אפס סבסוד על מגרש ישן. פניתי לקיבוץ בבקשה לקבל סיבסוד והטענה שלהם שמי שלוקח מגרש "פנימי" או מגרש מבונה לא מקבל סיבסוד על כלום ואני צריך לשלם על הכל גם על הסדרת הביוב של השכנים. זו ההחלטה של הקיבוץ ויש אפס התגמשות. האם הדבר חוקי והקיבוץ יכול להחליט מה שבא לו לגבי עניין הסיבסוד וההסדרה של המגרשים?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) הקיבוץ איננו בעל סמכויות לשפוט ולפסוק, ואין הוא זכאי לנהוג בשרירות; התיאור המפורט למדי בשאלה מעלה אפליה-לכאורה ודרישה כספית המתעלמת מליקויים של ממש. עם כל זאת, יש לבדוק את מכלול המסמכים הנוגעים לעניין ( לרבות מסמכי המיכרז וכל מסמך אחר שחתם עליו השואל ) כדי לוודא כי אכן אין לקיבוץ זכות לדרוש את השיעור המדובר, ללא הפחתה מתאימה עקב הליקויים. ב) לאור המתואר בשאלה, מומלץ לפנות שוב אל הקיבוץ, לגורם מתאים ומוסמך, כדי שעמדת הקיבוץ תיבחן שנית על רקע העובדות, ואולי אף בהיוועצות משפטית. ג) בהעדר מענה משביע רצון, יש מקום לפנות לעו"ד לשם ייעוץ ומשלוח דרישה לקיבוץ, מנומקת עובדתית ומשפטית, תמורת שכר מוסכם מראש עם עוה"ד בעבור שלב ראשוני זה, אשר ייזקף על חשבון טיפול כולל, אם יידרש (בין בשיעור מוגדר לכל שלב של ייצוג, בין באחוז מוסכם לפי התוצאה הכספית שתושג ובין בשילוב מדורג של השניים).