scheine

פינוי חבר ממגורים

שלום, האם ניתן לפנות חבר מדירה במקרה שבו חבר אחר רכש את הדירה? החבר שרכש את הדירה חתם הסכם מול הקיבוץ עם לוחות זמנים לפינוי הדירה, ללא ידיעת בחבר המגורר בדירה. החבר המגורר בדירה נמצא בתהליך בנייה של ביתו בחלקה אחרת בתחום המחנה. נוצר מצב בו לוחות הזמנים של הבנייה אינם תואמים את לוחות הזמנים שניתנו לחבר שרכש את הדירה והנ"ל דורש פינויה טרם השלמת בניית הבית. מהן זכויותיו של החבר המפונה? יש לציין שהוצא לחבר המפונה דירה חלופית. (הקיבוץ הינו קיבוץ בהפרטה ובתהליך שיוך דירות, בשלב זה חוזי ולא מול המינהל)

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! לפחות לכאורה, חבר-הקיבוץ שקיבל לחזקתו ולמגוריו את יחידת-הדיור המדוברת, עקב בניית ביתו - קיבל אותו לתקופה, הדרושה באופן סביר להשלמת הבנייה ( לא כולל עיכובים בבנייה שאינם בגדר אילוץ ). זכותו זו של החבר-הבונה אמורה להיוותר בתוקפה ובעדיפותה - אם לא הותנתה מראש ע"י הקיבוץ, באפשרות ביטולה או המרתה בזכות ליחידה אחרת, במקרה של מכירה, למשל. החבר השני, אשר בא לרכוש ולקבל לשימושו את היחידה המדוברת – ידע ( ולפחות חייב היה לברר ולדעת ) שיש מי שמתגורר בה, וחייב היה לוודא עם הקיבוץ את מועד הפינוי או את תנאי הפינוי ע"י המחזיק. הקיבוץ, מצדו, חייב היה ליידע את החבר-הרוכש, בדבר מצב הזכויות להחזקה בנכס, לרבות תנאי סיומה. נטל התוצאות של התנגדות החבר-המחזיק לוותר על זכויותיו - מוטל על הקיבוץ, וכן על החבר-הרוכש. הכל, כאמור לעיל – אם אין בתנאי מסירת היחידה לחבר-המחזיק זכות לקיבוץ לדרוש את פינויה קודם לסיום הבנייה. אגב: אם יש לקיבוץ בית חלופי להציע למחזיק, יתכן שעליו להציעו לרוכש, לשימוש עד לפינוי.