דינה

אחריות ניהול פורום

האם ועד ההנהלה של אגודה חייב בחובת הזהירות בכל הקשור לאחריותו בניהול פורומים באתר הקהילנט של היישוב?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! אתר-אינטרנט קהילתי ביישוב הינו אמצעי מועיל ורב-השפעה, מטבע הדברים, אך בד-בבד – הוא עלול להוות "במת הפצה" להתבטאויות ולמסרים פוגעים, עד כדי לשון-הרע; זאת, ככל שניתן באתר חופש בלתי-מבוקר לשימושים אנונימיים של משתתפים מזדמנים. אגודה המפעילה אתר קהילתי, המאפשר "חופש ביטוי" כאמור – חייבת להזהיר את ציבור המשתמשים הפוטנציאליים, באזהרות-קבע גלויות, כי גם לחופש-הביטוי ישנם "תמרורים" ומיגבלות על-פי "חוק איסור לשון-הרע" ו"חוק הגנת הפרטיות", למניעת פגיעה בזולת. זאת ועוד: עקב חומרת הפגיעה של לשון-הרע ( או של מידע שגוי ), דווקא בקהילה קטנה יחסית -יש מקום וצידוק לדרוש מהאגודה, המפעילה את האתר, כי תקיים בקרה מקצועית נאותה, כדי שפרסום פוגע באתר יימנע, ככל האפשר, או לפחות יוסר ממנו בהקדם האפשרי עם גילויו. יתרה מזו: כדי לפעול מראש ובאופן אפקטיבי כנגד סכנת פגיעות עקב ניצול האתר, על האגודה לבחון, בעזרת מומחה לנושא המדובר, את אפשרויות איתורו וחשיפתו של כל משתמש בעזרת נתון כמספר IP , ובהתאם - לפרסם באתר, בגלוי ובהתמדה, אזהרה ואולי אף דרישה לחשיפה מראש, כתנאי לשימוש באתר או בפורום שבמסגרתו. הנושא בכללו אינו מגובש סופית, וצפויים בו חידושים ושינויים, מדי פעם, עם הניסיון המצטבר ועם התפתחות נורמות-ההתנהלות והפסיקה השיפוטית בתחום האינטרנטי והקשור אליו. לאגודות ולקהילות במסגרת יישובית או אזורית, מומלץ לגבש ולפרסם "אמנה", אשר תקבע כללי התנהגות למשתמשים באתר-האינטרנט וכללי התנהלות לאחראים להפעלתו.