אליהו

כהונה כפולה בועד אגודה ומוניציפלי

שלום רב האם יש בכהונה של חבר ועד בועד ההנהלה של האגודה השיתופית (מושב) לבין חברותו בועד המוניציפלי היא על פי התקנות (גם של האגודות וגם של הועדים המקומיים) ? אם העניין חוקי האם יש ניגוד עניינים בכהונה שכזו ?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! במשך עשרות שנים, ניתנו מעמד וסמכויות של "ועד מקומי" בכל קיבוץ ובכל מושב - לוועד-ההנהלה של האגודה ההתיישבותית-החקלאית, אשר נבחר ע"י חברי-האגודה: חברי-הוועד הנבחרים של האגודה כיהנו, בו-זמנית, גם כרשות המוניציפאלית ביישוב. כך המצב גם כיום, לאחר תיקון "צו המועצות המקומיות ( מועצות אזוריות )" בנושא – בכל יישוב שיתופי אשר "ועד מקומי" אינו נבחר בו בנפרד, ע"י כלל התושבים בתור שכאלה. במציאות משפטית וציבורית כזו, ככלל – אין ניגוד עניינים עקרוני במילוי תפקידים כמתואר בשאלה; עם זאת, במציאות המורכבת והמשתנה של התקופה הנוכחית - עלולים להיווצר או להתגלות מצבים של ניגוד עניינים כאמור, עקב עמדות, שיקולים או אינטרסים מנוגדים של וועד-האגודה והוועד המקומי. במקרים כאלה מומלץ להסתייע בייעוץ משפטי ( במיוחד אם כל וועד מסתייע ביועץ משפטי קבוע ) , הן לבחינת המצב והשלכותיו, והן לאיתור פתרון. בהקשר זה יוזכר, כי ניגוד עניינים עלול, תמיד, להיווצר או להתגלות לגבי חבר-ועד או חברי-ועד, בכל מקרה של נגיעה אישית בנושא העומד לדיון ולהחלטה בוועד עצמו; אחת הדרכים המקובלות והמתחייבות, במקרה כזה – הימנעות החבר הנוגע בדבר, לפחות מהשתתפות בהצבעה, ולעתים – אף הימנעותו מנוכחות בכלל הדיון בנושא. אם כהונה בשני הוועדים היא של חבר אחד או שניים – ניתן לשקול אימוץ פתרון כאמור, גם בסוג המקרים המדובר.