מישאל

היכן נמצא רישום בר רשות על שטח ציבורי?

במושב שיתופי חקלאי הוקצה שטח לבניית בית ספר השטח הוקצה בשנת 1956. היכן ניתן לאתר את רישום בר הרשות על מתחם זה? מאחר שבית הספר נסגר החליטו מנהלי בית הספר כי בר הרשות הוא שלהם מאחר והם מנהלים מוסד נוסף באותו יישוב אך באזור אחר לחלוטין. תודה מישאל

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! משבצת-הקרקע של יישוב שיתופי אמורה להיות – כולה או ברובה הגדול – חלק ממקרקעי הלאום, אשר ניהולם נמסר בשעתו ל"מינהל מקרקעי ישראל"; כיום - "רשות מקרקעי ישראל". במשרדי הרשות ( להלן – רמ"י ) מתנהל תיק כללי לגבי משבצת היישוב השיתופי, ושם יש לבדוק את מצב הזכויות בחלק המשבצת עליו הוקם מבנה בית-הספר, וככל הניתן לבירור – גם מי הקים את המבנה. ישנם מקרים, נדירים למדי, בהם מצויה במשבצת-יישוב "מובלעת" ( אחת או יותר ) של שטח קרקע פרטי, הרשומה בשם אדם או תאגיד אשר רכש את שטח-הקרקע לפני קום המדינה, ולפני הקמת היישוב. גם במקרה נדיר כזה, אשר קיומו וגבולותיו ניתנים לבירור בתיק-רמ"י ובלשכת מרשם המקרקעין האזורית ( ה"טאבו" ) – על מי שטוען שיש לו זכויות בקרקע המדוברת ו/או במבנה בית-הספר, להציג ראיות מתאימות לכך, אשר ייבדקו גם ע"י עו"ד מטעם אגודת-המושב. מכיוון ש"המינהל" החל לפעול רק בשנות ה-60, בעוד בית-הספר שבשאלה הוקם שנים קודם לכן – יתכן כי יימצאו מסמכים המצביעים על מתן זכויות בשטח לאחר זולת אגודת-המושב; גם מסמכים כאלה אמורים להיות בידי רמ"י, וברישומיה לגבי משבצת היישוב, וגם אז – יש לבחון את תוקפם המשפטי ואת משמעותם כיום. ככלל, משבצת-היישוב הוחכרה ומוחכרת לאגודה ההתיישבותית-החקלאית של המושב ( או הקיבוץ ), ומי שניהל במשבצת זו בית-ספר במבנה שלא הוקם על-ידיו ומכספו – אינו יכול ליצור לעצמו "זכויות" ע"י הצהרת-כוונות גרידא, בניגוד לזכויות הבעלים הרשומים ( לרוב: קק"ל או "רשות הפיתוח" ) ובניגוד לזכויות שהוקנו מטעם הבעלים לאגודת-המושב, לרבות בהסכמי השכירות המתחדשים. ככל שמנהלי-העבר של בית-הספר ( שנסגר, לפי השאלה ) טוענים להיווצרותן ולקיומן הנמשך של זכויות "בר-רשות" במבנה, יש מקום "לגייס" למולם עזרת עו"ד להתייחסות ולתגובה משפטית, ובאמצעות עוה"ד ולאחר התייעצות - גם את רמ"י עצמה, עם משפטניה-שלה.