דביר שימחון

גביית תשלום כפול של מס לאגודה שיתופית על אותו נכס לילדים וההורים הגרים בו

אנו גרים ביחד עם ההורים באותו הנכס בישוב קהילתי, ההורים הם חברים האגודה השיתופית ואנו לא חברים, לאחרונה הישוב העלה להצבעת החברים החלטה שגם ילדים נשואים שגרים בישוב עם ההורים (גם אם הם לא חברי אגודה) ישלמו מס חבר לאגודה (לכאורה עבור שרותים שהאגודה נותנת לתושבים). בהחלטה זו הם עושים הבחנה: מחוייב בתשלום מי שלדעתם יש לו בנכס אחד 2 כלכלות בית - אזי ישלם מס כפול, לא יחוייב - משפחות נוספת באותו המצב למי שיש לו כלכלת בית אחת, בראייתם זה אם אחד מההורים לא בחיים אז כאילו ההורה הנותר גר אצל הילדים, וזאת אפילו למרות שבפועל דווקא ההורה המבוגר הוא החבר באגודה הילד שלו או משפחתו . שאלתי האם זה חוקי לדרוש מס חברכפול מאותו נכס/משפחה רק כי הילד ומשפחתו גרים עם ההורים באותה הדירה? האם יש מקום להבחנה של כלכלת בית כפולה - והאם יש להם את הסמכות לכך? והאם יש לנו סיכוי להתמודדות משפטית כנגד ההחלטה?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! מסי-חבר זכאית האגודה לדרוש ולגבות מחברים בלבד. ככל העולה מהשאלה, מדובר בדרישות לתשלומים בעבור שירותים "יישוביים" מקובלים, לרבות על-דרך השתתפות במימון פעילויות ואמצעים המיועדים לצרכים חיוניים ( או צרכים מקובלים ) של תושבי היישוב בתור שכאלה. עוד נראה מהשאלה, כי נעשו כאן מאמצים לגיבוש קני-מידה מתאימים להיקפי-ההנאה של משפחות התושבים משירותי-היישוב , לשם קביעת בסיס לחלוקת נטל המימון הכללי; קנה-מידה של "בית-אב" או יחידה משפחתית-כלכלית - מקובל למדי בתחום המדובר. מי שסבור כי יש בידו פתרון שאינו מותיר שום תושב בהרגשת-קיפוח, או שבידו לפחות קנה-מידה עדיף מהקיים – יתכבד לפרטו ולהציגו לציבור ביישוב, לבחינתו ולבחירתו.