רמי זכריה

מינוי משקיף במהלך הבחירות וספירת בבחירות כלליות לרשויות האגודה

האם זכאי מועמד לבחירות לוועד הנהלת המושב למנות משקיף מטעמו ? שיהיה נוכח במהלך הבחירות החשאיות לצד ועדת הקלפי ובמהלך ספירת הקולות ? אם כן, מה עליו לעשות מה הנוהל לכך ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בהעדר הוראה אחרת בתקנון-האגודה, ממונים חברי ועדת-הקלפי ע"י האסיפה הכללית או ע"י רשם האגודות השיתופיות; מינוי משקיפים בצד ועדת-הקלפי נראה מיותר - כבר מטעם זה. בנוסף, עקב אפשרות של מספר לא מועט של מועמדים בבחירות לוועד-הנהלה, צפוי סרבול של ממש, אם לכל מועמד יהיה משקיף מטעמו. עם כל זאת, מקובל כי בשלב העיקרי, שלב ספירת-הקולות, מאפשרת ועדת-הקלפי נוכחות של משקיפים, ולעתים גם של המועמדים עצמם - ובלבד שלא יהיה בכך כדי להכביד על פעולות ועדת-הקלפי בביצוע מלוא תפקידיה. שאלת מינויים של משקיפים ונוכחותם בשלבי פעולות ועדת-הקלפי אמורה לקבל מענה בדרך של תיאום והבנה הדדית, ואם צפויה מראש מחלוקת בנושא – מן הראוי כי תובא לדיון ולהחלטה של האסיפה הכללית, בעת החלטתה על מינוי ועדת-הקלפי או במסגרת כל החלטת-אסיפה בהקשר לבחירות ולניהולן, טרם ההצבעה. לא למותר להזכיר כאן את תקנה 59א של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )", המורה כי המסמכים הנוגעים לבחירות ( כולל פתקי-ההצבעה ) יישמרו במקום בטוח למשך 30 יום; ואם בתקופה זו הוגשו ערעור או השגה על חוקיות הבחירות – "יישמרו עד לאחר החלטה סופית בערעור או בהשגה."