יהודה

הצבעה מקוונת באינטרנט לחברי אגודה שיתופית

רציתי לדעת האם יש אפשרות לערוך הצבעה על קבלת חסרים חדשים לאגודה שיתופית באמצעות האינטרנט עם מערכת לאימות וזיהוי המצביע? ראיתי שבתקנון של האגודה השיתופית "אופק"-הבנק החברתי יש אפשרות להצבעה באינטרנט.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! שאלה דומה, המתייחסת לכלל ההצבעות באסיפה כללית, הועלתה בפורום זה ביום 7/5/16, ותשומת-הלב מופנית לתשובה שם של מנהל-הפורום, בהדגשת הצורך הבסיסי לוודא, כי כל הצבעה אכן נעשית ע"י חבר-האגודה. יש להניח, כי אגודת-הבנק, הנזכרת בשאלה הנוכחית, ערוכה באמצעים המתאימים כדי לקבל הודעות ואף הוראות-תשלום מלקוחות-הבנק החברים באגודה, בשילוב קוד-אימות אישי. ברם, ספק אם יש טעם מעשי להיערכות ולהשקעה הדרושות לכך באגודה יישובית, בה החברים-המצביעים מתגוררים בסמוך למקום ההתכנסות וההצבעה, להבדיל מחברי אגודת-הבנק הפזורים ברחבי הארץ. עניין נוסף, בהקשר: אסיפה כללית שעל סדר-יומה קבלת חברים – לרוב תשלב במסגרתה גם נושאים אחרים, המצריכים דיון-טרם-הצבעה, עם מתן הזדמנות לכל חבר להביע דעתו, כמתחייב מכל דיון כהלכתו. לפיכך, גם אם נניח, כי לשאלת קבלת-חברים די בהצבעה לחיוב או לשלילה, ללא מתן אפשרות הבעת-דעה לחברים טרם-הצבעה ( דבר המוטל בספק ) – בנושאים אחרים ממילא אין לחפש תחליף בהצבעה אינטרנטית. מכל מקום: אגודה שתהיה ערוכה להצבעה בעזרת מערכת "בנקאית" של קבלת הודעות אישיות, כאמור לעיל, ותעריך כי להסדרת הצבעה כזו בתקנון-האגודה עשוי להתקבל רוב מתאים באסיפה כללית – תוכל לפנות לרשם-האגודות-השיתופיות בבקשה למתן "אישור מוקדם", תוך ניסיון להסתמך על "תקדים" ( כביכול ) של אגודת-הבנק הנזכרת בשאלה. יצוין בנקודה זו, כי יש הבדל ממשי בין "כשירות" לחברות שנועדה בעיקרה לשמש בסיס לקשרי לקוח-בנק, לבין תנאי ההתאמה לחברות שנועדה להשתלבות בחיי-קהילה משותפים ביישוב מעוט-אוכלוסין. יודגש, כי בעצם איזכור האפשרות דלעיל אין משום המלצה, וכי לדעת הח"מ, מנהל-הפורום – קיים ספק בתוקפה כדין של הצבעה על קבלת חבר באגודה יישובית בדרך הצבעה אינטרנטית, גם אם ייכלל תיקון בנושא בתקנון-האגודה; תוצאת הצבעה כזו עדיין תהיה נתונה ל"תקיפה" משפטית, לגבי אופן קבלתה. לא ייפלא, אם רשם-האגודות יסרב לאשר תיקון מוצע כזה בתקנון, כאשר מדובר באגודה קהילתית או התיישבותית.