שלום

לא היו מועמדים לועדת ביקורת

האם ניתן לבחור ועד הנהלה באגודה שיתופית ללא בחירת ועדת ביקורת ? במילים אחרות, האם ועד הנהלה יכול להבחר ולפעול גם ללא ועדת ביקורת מאחר ואף אחד לא הציג מועמדות לועדת ביקורת.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בהעדר הוראה בתקנון-האגודה לגבי מינוי ועדת-ביקורת, נראה כי אין גם חובה למנות כזו. ביטוי לכך ניתן למצוא גם בהוראות "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה ), תשל"ה-1975", בדבר חובת מינוי ועדת-ביקורת...כאשר התקנון מורה על בחירתה: פיסקה 4(א)(7) של התקנות הנ"ל, ובהקשרה – פיסקה (4) שם וכן תקנת-משנה 2(2). עם זאת יש להניח, כי בהעדר ועדת-ביקורת ייבחנו מעשים ומחדלים של ועד-ההנהלה ביתר חומרה, בכל בחינה – ציבורית, מינהלית ואף שיפוטית. רשם-האגודות-השיתופיות בוחן, בחודשים אלה, הטלת חובה על מינוי ועדת-ביקורת בכל אגודה – חובה שתיקבע ע"י תיקון-חקיקה לתקנות הנ"ל. גם בהעדר הוראה לגבי ועדת-ביקורת בתקנון האגודה האמורה בשאלה הנוכחית ( קל-וחומר – אם קיימת הוראת-תקנון בנושא ), יש לקבוע אסיפה כללית למינוי ועדת-ביקורת, תוך פנייה לציבור החברים להצגת מועמדות לוועדה זו; יש להניח כי כעת, כאשר נתברר מהו הרכב ועד-ההנהלה של האגודה – יימצאו מועמדים לבחירה לגוף הביקורת החשוב. מכל מקום, שיתוק של פעולות ועד-הנהלה נבחר הינו צעד חריג ופוגע, ואין לו מקום במצב המתואר בשאלה; זאת, גם על רקע חובות שבדין המוטלות על ועד-ההנהלה ועל חבריו, ובצדן גורמים מוסמכים ומנגנוני בקרה, ובמקרה הצורך - אף על דרך חקירה ע"י חוקר במינוי הרשם, לפי סעיף 43 של "פקודת האגודות השיתופיות".