עמית

תשלום מיסים. הוחלט על סכום מסויים אותו חייבים חברי האגודה לשלם מדי חודש

יש מספר חברי אגודה שהחליטו כי הם לא מוכנים לשלם משלל סיבות. (בעיות כלכליות, לא מרוצים מהתנהלות המזכיר, לא אמרו להם לפני שהתקבלו ליישוב כי צריך לשלם וכיו"ב) האם ניתן לחייהם בדרך כלשהי? האם לרשם האגודות יש כלים כלשהם לפעול נגדם?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תקנון האגודה השיתופית, שדינו כחוזה בין האגודה לחבריה, אמור לכלול ביסוס ראוי לחובת תשלום סדיר של דמי-חבר שוטפים, וכן לחיובים נוספים שעליהם מחליטה האסיפה הכללית, ובלבד שהם במסגרת שירותי האגודה לחבריה ואינם חורגים בשיעוריהם מהסביר. בנוסף, כל חבר אמור להיות חתום על טופס בקשה-להתקבל-לחברות, ובטופס המקובל לצורך זה – נהוג לכלול התחייבות מתאימה לאמור לעיל, בשילוב הסכמה כי חשבונות שמנהלת האגודה לגבי כל חבר, ייחשבו כראיה-לכאורה לנכונות האמור בהם. בהנחה כי מכל חבר-סרבן מגיע חוב כספי לאגודה, כאמור בשאלה, יש לפנות אל סעיף "יישוב סכסוכים" בתקנון, אשר לפי המקובל - יכלול אפשרות של תביעה בבוררות, גם לגבי חוב כספי של חבר, ולרוב – כאופציה נוספת לאגודה, בצד זכות התביעה בערכאה השיפוטית המוסמכת. אין מקום להטריח את רשם-האגודות בעניין זה, אלא אם נקבע בתקנון, כי הבוררות תהיה על-פי ההסדר שב"פקודת האגודות השיתופיות" והבורר ימונה ע"י הרשם. מן השאלה עולה, כי לאגודה אין ניסיון קודם בתביעה של חובות כספיים שוטפים; במיוחד במקרה כזה, רצוי כי האגודה תפנה לעו"ד, לפחות לבדיקת ביסוסו של החוב ולמשלוח דרישה והתראה לחייב, ולפי הצורך – גם בניסוח והכנה של כתב-תביעה כנגד כל חבר, אם לא בהגשתו ובניהול הליכי התביעה עצמם. בהתראה הנשלחת לחבר-החייב, טרם הגשת תביעה, מקובל לכלול הסבר על ביסוס החוב, וכן אזהרה על שיעור ההוצאות אשר יתווסף לתביעה – שיעור אשר עלול לגרום לתוספת-תשלום בשיעור ניכר יחסית. חבר-חייב, אשר לא יירתע גם מכך, יעמוד בפני הצורך להתמודד בהליכי-משפט או הליכי-בוררות, עם הטירחה וההוצאות שייגרמו לו בהקשר להליכים עצמם, מבלי לגרוע מהסיכון להיות מחויב בכל שייתבע ממנו ע"י האגודה.