גילה

העברת המשק לאחד הילדים

שלום, אנחנו 4 אחים ואחיות. אבינו נפטר לפני כמה חודשים, ואמי החליטה להעביר את המשק לאחד האחים. האם אין לנו זכויות? (הכוונה לשאר האחים)

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! ככלל, בהעדר צוואה - נכס-עזבון של נפטר עובר בירושה ליורשיו, מכוח "חוק הירושה, תשכ"ה-1965" ולפי החלוקה הקבועה בו ( לרוב - לבן-זוג ולצאצאים ); ברם, לגבי נחלות במושבי-עובדים המצב המשפטי שונה: זכויות-המתיישבים בכל נחלה כזו, המוגדרות מראש מול בעלי-הקרקע ( המיוצגים ע"י מינהל-מקרקעי-ישראל ) ומול אגודת-המושב, אינן ניתנות לירושה, בעיקר כדי למנוע את פיצול הנחלה. כאשר נפטר אחד מבני-הזוג, אשר זכויות-המשק רשומות בשמם - עוברות זכויות הנפטר, במלואן, לבן-הזוג הנותר ( כך גם אם הבעל לבדו היה רשום ככזה, אם רעייתו היתה בעלת זכויות של מתיישבת במשק ). במקרה בו מועברות זכויות במשק מהורה לצאצא - חשוב להסדיר ולשריין להורה-המעביר זכויות להבטחת צרכיו וקיומו בכבוד ( כולל צרכים סיעודיים אפשריים ) לכל אריכות ימיו, כן ירבו; זאת, כפי שהמשק היה מהווה למטרה זו ( אם אין נכסים אחרים שיתאימו לצורך זה ). עם כל זאת, בנוגע למעבר זכויות במשק, או לכוונה לעשות כן - יש לפנות לייעוץ לעורך-דין הבקי בתחום, תוך הצגת תמונת-המצב במלואה; כל זאת, גם כדי למנוע החרפת יחסים במשפחה, וכדי להבהיר דברים לאשורם, במקרה המסויים שעל הפרק.