מירה נדבך

שיוך פירות הנכסים עד היום הקובע לעוזבי קיבוץ

הייתי חברת קיבוץ 31 שנים. עזבתי (בשנת 2008) לאחר היום הקובע שחל בנובמבר 2003. בשנת 2015 הוחלט בקיבוץ לחלק לחברים דיוידנד לפי ותק עד היום הקובע - ואם החבר /ה נפטר/ה אחרי היום הקובע יורשיו מקבלים את האג״ח. היה משפט תקדימי - שהזכות לדירה לא נלקח מחבר קיבוץ. מה עם הזכות לאג״ח שהם אינם קשורים לדמי עזיבה? האם יש לעוזבים קייס משפטי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! מי שהיתה חברת-קיבוץ תקופה של עשרות שנים – זכאית לבדיקה ולבירור, שמא נוצרו או נתגבשו לה זכויות בלתי-מנוצלות, על-פי כל דין או הסכם, גם אם עזבה את הקיבוץ לפני שנים ( אך לאחר "היום הקובע" ) וגם אם החלטה על חלוקת הטבות נתקבלה לאחר מכן, ובלבד שבסיס ההטבות נוצר בקיבוץ גם בתקופת החברות המדוברת. על רקע הפרטים המעטים שבשאלה, יש צורך בבדיקה ובהבהרה של עניינים אחדים, וביניהם : משמעותם ומקורם של "הדיבידנד" או "האג"ח"; היקפם ודרך חישובם של סכומים וזכויות אשר נתקבלו כבר ע"י השואלת בגין עזיבתה; ההסכמות שנכתבו ונחתמו בינה לבין הקיבוץ במסגרת העזיבה; ועוד. בהנחה שיש מקום לבדיקת המקרה, ויש סיכוי של "איתור" זכויות בלתי-מנוצלות ( או שלא "נפדו" בדרך כלשהי במסגרת העזיבה בעבר ), אשר נובעות מתקופת החברות הממושכת – ראוי לבצע את הבירור בהקדם, טרם השלמת חלוקת ההטבות לחברים. מוצע להסתייע בייעוץ משפטי, במיוחד במקרה של חוסר שיתוף פעולה מלא מצד הקיבוץ.