גלית

יציאה מחברות באגודה שיתופית

אנו גרים ביישוב שיתופי בשומרון במשך 23 שנים, בכל פעם מתקבלת החלטה שדורשת מאיתנו להכניס יד לכיס ולשלם עבור כל מיני החלטות, כיום בעקבות התנהלות כושלת של מזכירות היישוב אנו נמצאים בתביעה משפטית מאוד גדולה 6 מליון ש״ח. המזכירות מעוניינת שהסכום יחולק בין התושבים ואנחנו לא מעונינים לקחת חלק בזה מאחר ואנו תמהים לאן נעלמו 6 מליון מהקופה הציבורית? שאלתי היא: האם אנחנו יכולים להתנתק מהחברות באגודה? האם יש לכך משמעויות משפטיות נגדנו? האם בכל מקרה נאלץ לשלם את הסכום בו יחוייבו כל החברים? כשהתקבלנו לאגודה שילמנו סכום כסף לא מבוטל שאמורים להחזיר לנו אותו ברגע שאנחנו לא חברי אגודה האם הישוב יכול לא להחזיר את הכסף?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! ככלל, אין חברים אחראים לחובות האגודה השיתופית, שהינה "אישיות משפטית" נפרדת, אך עקב קיום חריגים לכלל זה – ראוי לבדוק כל מקרה לגופו, בעזרת ייעוץ משפטי של מומחה לנושא. בהעדר פרטים על מהות התביעה הכספית הנזכרת בשאלה, על נסיבות היווצרותה ועל סיכויי הצלחת התובעים – מוצע ליצור התארגנות של בעלי-עניין מבין החברים, הן כדי לדרוש, לקבל ולבחון פרטים ומסמכים הנוגעים לפרשה המצערת, והן כדי לממן ייעוץ משפטי "עצמאי" לחברים החוששים להיפגע. ייעוץ כזה יכלול גם את בדיקת האחריות למצב המתואר, בשילוב בדיקת צעדים משפטיים אפשריים כנגד האחראים. גם אם האגודה בלבד עלולה להיות מחויבת על-פי התביעה – גם אז מדובר באינטרס של חברי-האגודה, וכדוגמה בולטת המובאת בשאלה: סכנת חוסר יכולתה הכספית של האגודה לשלם כספים לחברים, או לממן להם פעולות כחובתה. בנוסף ובהקשר- מוצע לשקול היטב אם יש טעם מעשי בפרישה מחברות באגודה: פרישה במצב הנוכחי תחליש את הקשר ואת המעמד, מול מסגרת ההתארגנות המומלצת לעיל; ואם צפויה אחריות של חברים לתוצאות התביעה ( דבר שיש לבדקו משפטית, כמוצע ), הרי בהנחה שהתביעה נשענת על נסיבות קיימות – קשה לראות כיצד פרישה מחברות תיצור "הגנה רטרואקטיבית" מתביעה זו.