בן ציון

החזר הוצאות עבור ישיבות

אני חבר באגודה שיתופית של קו אופ ירושלים. אחת לכמה שנים מתקיימות בחירות למורשון (סוג של כנסת). מורשון בוחר חברי מזכירות וחברי המזכירות בוחרים את דירקטורים לחברה שמנהלת את הקו אופ. רק הדירקטורים מקבלים שכר עבור פעילותם ואחרים לא. כשבקשתי לקבל סוג של החזר הוצאות על ההשתתפות בישיבות, נאמר לי כי הדבר אסור על פי פקודת אגודות השיתופיות. לא מצאתי את זה בשום מקום. אודה לך על העזרה. מורשון מתכנס 4 פעמים בשנה.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! שאלה מרחיבה יותר, הנושאת כותרת "הנהלה בשכר לאגודה שיתופית" ( מיום 21 במאי 2014 ), נענתה בפורום זה; תשומת-הלב מופנית גם לשם, לרבות העולה בעקיפין מתקנת-משנה 28א(ט) של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )", הנזכרת בתשובת מנהל-הפורום. גם אם עשויות להיות מיגבלות על תשלום תגמול לחבר-אגודה בגין כהונה נבחרת – לא כך לגבי החזר הוצאות צפויות, אשר נגרמו בפועל עקב השתתפות בישיבה, וכדוגמה מובהקת – הוצאות נסיעה, הלוך וחזור, כאשר מקום קיום הישיבה מרוחק ממגוריו של החבר. עם זאת, לא ברור מהשאלה, מהו אותו "סוג של החזר הוצאות על השתתפות בישיבות", אשר התבקש מהאגודה ע"י השואל; כל הוצאה כזו צריכה להיבחן על-פי מכלול נסיבותיה. מיגבלה בנושא עשויה לעלות מתקנון-האגודה, ואם עליו נסמכת האגודה בסירובה הנוכחי – עליה להפנות את השואל להוראת-התקנון המתאימה. באגודה שיתופית מרובת חברים, כבמקרה זה, נהוג לבחור את גוף-הביניים המוגדר בדין כ"מועצת האגודה" שהינו מעין "אסיפה כללית מצומצמת"; עם זאת, יש להניח כי "המורשון" הנזכר בשאלה, הינו אסיפת-מורשים הנדונה בתקנה 21 של "תקנות האג"ש ( רשויות האגודה )", שהינה "אסיפת באי-כוח" אשר אגודה עירונית רשאית להקים בבחירות מקומיות-שכונתיות לפי הוראתו המיוחדת של סעיף 16(1)(ד) של "פקודת האגודות השיתופיות". בהנחה כי גם "המורשון" באגודה זו כולל מספר לא קטן של חברים – יתכן שהיה צידוק לכלול הגבלה לגבי תשלומים מהסוג הנזכר בשאלה; אך גם במקרה כזה – מן הראוי לשקול את הנושא שנית, כולל שינוי תקנון.