רחלי צור

מעמדו של החבר בעצמאות כלכלית בקיבוץ מתחדש

במה שונה מעמדו של תושב (שוכר דירה בקיבוץ), המשלם מס מוניציפלי לקיבוץ, ממעמדו של חבר בעצמאות כלכלית, שגם הוא משלם מס מוניציפלי לקיבוץ? האם רק תשלום עבור ערבות הדדית (שיכול להסתכם ב -30 ש"ח לחודש)? האם רק היכולת להשתתף בהצבעות? היכן האחריות של חבר בעצמאות כלכלית בקיבוץ המתחדש בו הוא חי? האם ניתן להגדיר מס שונה מחבר בעצמאות כלכלית ומתושב?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! שירותים מוניציפאליים, הניתנים ע"י הרשות המקומית, ניתנים ביישוב שיתופי ע"י המועצה האזורית וע"י "הוועד המקומי", בחלוקה מתואמת הנקבעת ע"י המועצה האזורית. השירותים ניתנים לכל התושבים, בתור שכאלה, ותשלומי הארנונה בגינם אמורים להיקבע על-פי קני-מידה אחידים, בהם היקף שטח הנכס המוחזק וסוג השימוש המיועד לו. תשלום הנדרש תחת הכותרת "מס מוניציפאלי" ביישוב שיתופי ( לעתים מוצג כ"מסי יישוב" ) עשוי לכלול, למעשה, מרכיבי-תשלום בגין שירותים נוספים, שמעבר לתחום-החובה הרשותי. לפיכך, טרם בדיקת התאמתו של ה"מס המוניציפאלי" המדובר לקני-המידה האחידים, המוכתבים על-פי הדין – מן הראוי לברר, אם בחישוב הסכומים הנדרשים לא נכלל מרכיב נוסף כלשהו ( כגון דמי-שימוש במבנים, מיתקנים וכיו"ב, שהוקמו בעבר ע"י אגודת-הקיבוץ בעבור חבריה ), ואם הקיבוץ איננו מממן חלק מה"מס" בעבור חבריו ( כל חבריו! ) במישרין או בעקיפין. אם קיימים פערים בין תשלומים כנזכר בשאלה, יתכן שקיימת לכך יותר מסיבה אחת.