שרון בר

התנהלות קלפי על פי תקנון רשם האגודות

מה אומר התקנון לגבי התנהלות בקלפי: האם רשאי להיות נוכח רק חבר ועדת קלפי אחד? האם יו"ר האגש"ח רשאי לשאת עליו את המפתחות לקלפי ולהכנס ולצאת מאזור הקלפי לאורך כל שעות ההצבעה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! לפי תקנה 41 של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )", "...בחירות בקלפי ייערכו בהתאם להוראות תקנות האגודה, ובהעדר הוראות כאמור – בהתאם להוראות תקנות 42 עד 56" של תקנות אלה. תקנות חקיקת-המשנה עצמן נותנות, אפוא, קדימות להוראות בנושא בתקנון-האגודה, אם קיימות בו כאלה. לגבי השאלה הנוכחית – מן הראוי לבדוק, תחילה, אם ההתנהלות המתוארת אינה סותרת הוראות בתקנון האגודה. במקרה של תחולת תקנות 42 – 56 של חקיקת-המשנה הנ"ל, יש להזכיר את תקנה 51, לפיה "ועדת הקלפי תקבע את סדרי כניסת המצביעים לתחנת קלפי לשם הצבעה ואת דרכי זיהוים, ותפקח על סדרי ההצבעה." ספק אם במקרה המתואר מילאה ועדת-הקלפי את תפקידה במלואו, אך מאידך – קשה לראות בתיאור שבשאלה פגמים שורשיים שיש בהם כדי לפסול את ההצבעה. מבחינה מעשית, אם לא יהיו עוררין על תוצאות הבחירות, לא תהיה משמעות להתנהלות המתוארת; אם יהיה ערעור על התוצאות – ניתן יהיה לשלב בו גם זאת.