ניסן דה-קל

פדיון מניה באגודה שיתופית

לפני כארבע שנים עזבנו את הקיבוץ בו התגוררנו ובו היינו חברים וכן חברים באגודה השיתופית , במעמד העזיבה ביקשנו לפדות את מחיר המניה ששילמנו עבורה, הוסבר לנו כי אין אפשרות עפ"י תקנון האגודה לפדות את המניה וגם אם איננו גרים יותר בקיבוץ נישאר חברים באגודה השיתופית, ונזכה לקבל חלוקת רווחים ככל שתהייה בעתיד, לפני מספר חודשים בוצעה חלוקת רווחים אך עד היום לא קיבלנו את חלוקת הרווחים, אנו מעוניינים לפדות את המנייה במלואה ולהפסיק להיות חברים באגודה השיתופית, האם ניתן לכפות עלינו להישאר חברים באגודה והאם עיקוב העברת חלוקת הרווחים שחולקה לפני מספר חודשים לכלל החברים באגודה מהווה עילה משפטית להתרת החוזה מול האגודה ופדיית המניה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! מוצע שלא להסתפק ב"הסבר" שניתן בעת עזיבת הקיבוץ, ולפנות בפנייה מפורטת, עם דרישה לקבלת תשובה מוסמכת ומנומקת בכתב מטעם הקיבוץ. הדברים ששולבו בשאלה כ"הסבר" מצד הקיבוץ, מצריכים בדיקה והבהרה, כבר על רקע שתי נקודות-יסוד: .א) כעיקרון שאין להתנות עליו – קיים לכל חבר-אגודה החופש לצאת מן האגודה, ואין לכפות עליו חברות או המשך-חברות שלא לרצונו. ה"הסבר" בדבר המשכיות החברות איננו מתיישב עם עקרון זה שבדין; גם אם בידי הקיבוץ להציג הסכמה אחרת בכתב מצד העוזבים – היא ממילא ניתנת לביטול על-ידם. ב) אם לזכות העוזבים נותרו מניות הנושאות רווחים, ואם חברותם באגודה נסתיימה ( או יוסדר סיומה ) – חלה על הקיבוץ חובת תשלום פדיון-המניות תוך שנתיים מסיום החברות; כך הוראות הדין בנושא. עם זאת, ראוי לברר, שמא מדובר במניות בחברה בע"מ שהקים ומנהל הקיבוץ, אשר לגביהן קיימות לעוזבים זכויות ואפשרויות אחרות. עם קבלת הבהרות מצד הקיבוץ ולאחר בדיקת העובדות והמסמכים הנוגעים לעניין ( לרבות כל קטע-תקנון אשר הקיבוץ מתיימר להסתמך עליו ), ניתן יהיה לגבש תשובות לשאלות שייוותרו.