דניאל

כיהון בוועד הנהלה קהילתי וגם בוועד החקלאי?

האם יכול אדם לכהן באותו מושב גם בוועד הנהלה קהילתי וגם בוועד החקלאי? ניגוד עניניים?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! על-פי הדין, אין מניעה כי חבר בשתי האגודות במושב – החקלאית והקהילתית – יכהן כחבר ועד-ההנהלה של כל אחת מהשתיים. הדין מכיר, כבר שנים רבות, בזהות פרסונאלית בין ועד-ההנהלה של אגודת-מושב לוועד המקומי באותו מושב; הוועד המקומי חייב לדאוג לאינטרסי כלל התושבים, בתור שכאלה, בדומה לוועד-ההנהלה של אגודה קהילתית במושב. מניעה בעניין זה עשויה לנבוע מתקנון/י-האגודה/ות, אשר מוצע לבדקם גם במקרה האמור בשאלה. יש להניח, ולפחות לקוות, כי רוב האינטרסים הינם משותפים, וכי מקרים של אינטרסים מנוגדים הינם בגדר מיעוט שאיננו משמעותי. עם זאת, המציאות מעלה מקרים, בהם יש בנושא אחד או שניים כדי ליצור מחלוקות וקשיים במישור היחסים וההתייחסויות בין חברי אגודת-המושב החקלאית ( שהינם גם תושבים וחברי-קהילה ) לבין תושבים שאינם חברים באגודה זו. במקרים כאלה, גם אם חבר-הוועד המכהן בשתי ההנהלות, נמנע מהצבעות שבנושא שבמחלוקת – נותר קושי ממשי כאשר חברי-הוועד האחרים מהססים, או אף מסרבים, לדון בנושא בנוכחותו. מאידך, מי שמעמיד עצמו כמועמד בבחירות להנהלות שתי האגודות, ואף זוכה להיבחר לשתיהן – יש מקום לשער, כי יכולותיו לתרום לניהולם של היישוב וקהילתו מחפות גם על הקשיים הצפויים מכהונה "כפולה" כזו.