עודד

אחריות משפטית של חברי ועד הנהלה

לקיבוצי היסטוריה ארוכה של כשלונות כלכליים הנובעים בין היתר ממנהל בלתי תקין וזלזול בוטה בהחלטות אסיפה .הצעות וניסיונות לגבש חזית משפטית לתביעת נזיקין כנגד מנהלים סוררים נתפסים כלא יעילים בטענה כי למנהלים וחברי ועד יש כיסוי ביטוחי כנגד תביעות. שאלה : האם יחול הכיסוי בכל מקרה או שיש סיכוי לתביעה שכזאת אם נמצא שמנהלים פעלו ברשלנות ובניגוד לגבולות סמכותם למרות שהוזהרו בעזרת סימוכין מתאימים?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! "כיסוי ביטוחי", שהוא המונח המקובל לפוליסה של חברת-ביטוח או לאחריות של גורם מבטח, עשוי להוסיף מקור כספי לאחריות המנהלים ונושאי המשרה, ככל שיימצאו אחראים בהליך משפטי או במשא-ומתן המשלב את חברת-הביטוח; כיסוי כזה איננו משמש הגנה כנגד טענות ותביעות. בתביעה כנגד בעלי-תפקידים בקיבוץ ישנה חשיבות מעשית לקיום בר-תוקף של פוליסת-ביטוח המכסה את אחריותם, עקב קשיי גבייה צפויים מכל אחראי שכנגדו יינתן פסק-דין. בין המרכיבים המצריכים זהירות לשמירת אחריותה של חברת-הביטוח לפי הפוליסה – העדר תחולה של חריג לפוליסה, ובין חריגים אלה נוהגות חברות-הביטוח לשלב איסור על המבוטח להודות באחריות או לסייע לתובע בדרך אחרת; כמובן שיש לבדוק, מלכתחילה, אם לא הוחרגה מהפוליסה אחריות כלפי הקיבוץ עצמו. לאור האמורים לעיל, מומלץ לגייס בהקדם עזרת עו"ד - לייעוץ ולנקיטת צעדים, אם לא נעשה הדבר קודם לכן. המלצה זו יפה גם למקרה שהאחראים מנסים להתבסס על "כתבי שיפוי", שניתנו להם בעבר ע"י הקיבוץ ו/או ע"י חברות בשליטתו: גם במקרה כזה יש מקום לבחון משפטית – בעזרת עו"ד הבקי בנושא – האם כתבי-השיפוי נחתמו בסמכות וכדין, על-פי בסיס בתקנות ובהחלטות של התאגיד, ואם כן – האם הנזקים הנבדקים לא נגרמו עקב מעשים או מחדלים שלא בתום-לב או כאשר ניתן היה לצפות לנזק או להפסד לקיבוץ, שאז אמור כל "כתב-שיפוי" להימצא כחורג מהגנה מותרת. לפי הנרמז בסיומת השאלה – יתכן כי בנסיבות המקרים הנדונים לא יהיה תוקף ל"כתב שיפוי", אם ניתן; אך תוצאה זו עלולה להימצא גם לגבי פוליסת-ביטוח, אם הוחרגה מנסיבות כאלה.