עודד

אירוע פלילי בהתנהלות אגודה

נודע על אירוע פלילי הקשור למעילה בעסקי האגודה. האם רשאי הועד להגיע לעיסקה שבה יוחזרו כספים לאגודה בהסכם בין המועל לאגודה תוך הסתרת הענין מהחברים בטיעון שהדברים יפגעו בהחזרת הכספים?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בנסיבות החריגות המתוארות בשאלה, יש לפנות לעזרת עו"ד הבקי גם בתחום הפלילי, ולפעול רק על-פי עצותיו והנחיותיו. יש להניח, כי עוה"ד יברר ויבחן את מכלול העובדות הנוגעות לעניין, וכן את הצדדים המשפטיים והמעשיים, לרבות תוך התייחסות לכל העלול לנבוע מסעיף 253 של "חוק העונשין", הקובע – תחת הכותרת "חיפוי" – במישור הרחב של אינטרסי הציבור והמדינה, כדלקמן: "(א) המקבל או מנסה לקבל טובת הנאה לעצמו או לזולתו בעד אי גילוי או כיסוי של מעשה עוון או פשע או של כל ידיעה בנוגע למעשה כאמור, דינו – מאסר שלוש שנים; (ב) המקבל או מנסה לקבל טובת הנאה לעצמו או לזולתו על מנת שלא ימסור עדות בחקירה על פי דין או במשפט, דינו – מאסר חמש שנים." בהערת-אגב יצוין, כי השבת כספים שנגנבו, מהווה נימוק להקלה בעונש למי שהורשע במעילה, ומאידך גיסא - הימנעות מהשבה צפויה להביא לענישה מחמירה, מבלי לפגוע בזכויות הנפגעים לתבוע ולגבות את מלוא ההשבה והפיצוי שייפסקו להם. במקרים בהם ניתן "לעקוב" אחר הכספים שנגנבו, גם אם הועברו לאחרים או הושקעו ברכוש – ניתן לתבוע סעדים משפטיים גם כלפי אלה. מעילה שנתגלתה בתאגיד מצדיקה גם בדיקת שאלת אחריותם של גורמי הבקרה והפיקוח, עם שאלת יכולתם למנוע את המעילה או לפחות לגלותה בשלב מוקדם יותר.