זהר גוב

ייפוי כוח להצבעה בקלפי

האם בן/בת זוג של חבר/ה שאינו חבר/ת קיבוץ יכול להצביע בקלפי על ידי ייפוי כוח הניתן לו על ידי בן/ת הזוג החבר/ת קיבוץ בגלל היעדרו מהקיבוץ בשעות ההצבעה? בני זוג חייבים להיות נשואים כדי לקבל ייפוי כוח להצבעה בקלפי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! על-פי סעיף 16 של "פקודת האגודות השיתופיות", הוגבלה האפשרות להצבעה באסיפה כללית על-ידי מורשה לפי יפוי-כוח מהחבר/ה. ברם, על-פי סמכויות מיוחדות שהוקנו לשר הממונה בפקודה הנ"ל, ניתנו עד כה היתרים אחדים להצבעה באסיפת-האגודה ע"י מיופה-כוח; בין אלה – ההיתר מאוקטובר 1968, אשר פורסם ב"ילקוט הפרסומים" 1482 ( תשכ"ט, עמ' 125 ), ולשונו כדלקמן: "מותר יהא לחבר באגודה למנות את בן-זוגו כמורשהו באסיפה כללית של האגודה." המונח "בן-זוג" אמור לכלול גם ידוע/ה-בציבור כבן/בת-זוג, כבר משום שמונח זה ופרשנותו היה מוכר עוד במציאות ובחקיקה של מועד פרסום ההיתר הנ"ל ( למשל: סעיף 55 של "חוק הירושה, תשכ"ה-1965" ), קל-וחומר – על-פי המציאות המוכרת גם כיום, בעת יישום ההיתר. הצבעה באסיפה כללית של אגודה שיתופית – בכל דרך של הצבעה כדין, לרבות בקלפי. בהעדר התנאה בצו לקיום חברות לבן-הזוג השליח ( התנאה הקיימת בהיתר אחר שניתן לפי הפקודה ), די מבחינת ההיתר בקשר הזוגיות ובמתן יפוי-כוח מתאים בכתב, חתום ע"י החבר-השולח. תשומת-הלב מופנית גם לתשובת מנהל-הפורום לשאלה שהועלתה כאן ביום 1/7/2014.