יוסי

אגש"ח מייסד אגש"ח. מה הדין?

האם אגש"ח יכול לייסד אגש"ח? האם חברי אגודת האם הם אוטומטית גם חברי אגודת הבת? מהי הסיבה שרבים מעסקי הקיבוצים רשומים כאגש"ח בע"מ ולא כחברה בע"מ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! להקמתו ולניהולו של קיבוץ, המיוסד על עקרון השוויון בין חבריו, מתאימה אגודה המוקמת והרשומה לפי "פקודת האגודות השיתופיות" - חיקוק המשריין את עקרון-השוויון ביסודות האגודה השיתופית ובניהולה. בתאגיד המאוגד כחברה, נקבע מעמדו של ה"חבר" ( בעל-המניות ) לפי המניות המוחזקות בידיו, ומניות בחברה ניתנות להנפקה ולהקצאה במיגוון סוגים וזכויות ובחלוקה שאיננה שוויונית. להקמתה ולרישומה של אגודה שיתופית יש צורך במינימום של 7 חברים-מייסדים, אך אם בין המייסדים נמצאת אגודה שיתופית שכבר הוקמה ונרשמה ככזו – די אף באדם אחד בנוסף לה, לצורך הייסוד והרישום של אגודה חדשה. חברי האגודה-החברה אינם חברים באגודה החדשה, אלא באגודה-המייסדת, האמורה לדאוג לענייני חבריה - גם במסגרת התאגידית החדשה שהשתתפה בהקמתה ואשר היא נמנית בין חבריה. כאשר אגודת-קיבוץ מבקשת להקים תאגיד נפרד לעסק מעסקיה – היא תעדיף, לרוב, הקמת חברה בשליטתה. אם העסק משותף לגורמים חיצוניים – תישקל על-ידם גם מסגרת תאגידית אחרת, פרט לחברה. אגב: המונח בע"מ פירושו "בערבון מוגבל", והוא מופיע גם בשמה של כל אגודה. הקיצור אגש"ח פירושו "אגודה שיתופית חקלאית", והוא כלול בשמה של אגודה המסווגת כ"חקלאית".