אלפי

אגודה שיתופית - האם רשאית להחליט

שלום אגודה שיתופית אשר השקיעה בתשתיות או ברכוש קבוע. האם אגודה שיתופית יכולה להחליט בדוחותיה הכספיים לא לדרוש פחת על נכסים או על השקעה בתשתיות, או שהיא חייבת לדרוש ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! יש להבהיר את המורכבות האמורה לעמוד בבסיס הנושא שבלב השאלה, ולהלן כמה הערות-רקע: שיטת-המס ומערכת המיסוי בישראל מאפשרות ניכוי הוצאות מההכנסות אשר הופקו בפעילותו העסקית של הנישום, ובמידה שהוצאו לצורך ייצור הכנסות בשנת המס הנבחנת. כאשר נרכש נכס המשמש את פעילות העסק לתקופה של שנים – ההוצאה לרכישה איננה נחשבת להוצאה עסקית שוטפת, שרק היא מותרת בניכוי; אלא שאם עלות הרכישה נרשמת בספרי-החשבונות של הנישום כהשקעה עסקית – ניתן לנכות שיעורי "פחת" בפריסה שנתית לאורך תקופת השימוש, ובכל שנת-מס – לפי שיעור הפחת השנתי התואם. שאלת "ויתור" על ניכויי פחת כאלה, מותנית בשאלות-רקע כשאלת הגדרת השימוש בנכס כשימוש עסקי, ובשאלות נוספות הדורשות בחינה חשבונאית-מיסויית. לצורך קביעת עמדה במקרה המדובר, יש צורך בקבלת חוות-דעת מרואה-החשבון המלווה את האגודה, ומומלץ לקבל גם חוות-דעת משפטית של עו"ד. אם מוסד ממוסדות האגודה עומד לקבל החלטה בנושא – מוצע לברר אם הדיון לקראתה ייעשה לאחר קבלת חוות-דעת מקצועיות כנ"ל.