משפטי– זאפ
משפטיפורומיםאגודות שיתופיותהאם יש חובה או צורך במנהל כספים או גזבר באגודה שיתופית או די ברורה חשבון אשר חותם לאחר בדיקה על הדוחות הכספיים?

מנהלי הפורום

עו"ד מרדכי שחם

עו"ד מרדכי שחם

עוסק בעריכת-דין מאז נובמבר 1972. תחומי עיסוקו מקיפים מגוון ענפי-משנה בעולם-המשפט, בעיקר בתחום האזרחי והמנהלי, תוך התמחות בנושאי מקרקעין (במיוחד-מקרקעי-הלאום שבאזורי התיישבות חקלאית), תאגידים (במיוחד-חברות ואגודות-שיתופיות, וכן תאגידים סטטוטוריים), חקלאות וענפיה, מושבי-עובדים, וכן בכל תחומי החוזים (הן בניסוח לקראת חוזה, והן בהתמודדות מול קשיים ומחלוקות המתעוררים על רקע חוזים קיימים).

קביעת פגישה
0539367355
חזרה לפורום

האם יש חובה או צורך במנהל כספים או גזבר באגודה שיתופית או די ברורה חשבון אשר חותם לאחר בדיקה על הדוחות הכספיים?

ירי
יריב רודד

לא מצאתי בשום מקום כולל בפקודת האגודות שיתופיות את המונח מנהל כספים חובה כן ולא או גזבר ושאלתי האם חייבים באגודה שיתופית בין אם חקלאית או קהילתית מנהל כספים או גזבר?

RE:
עו"ד ונוטריון מרדכי שחם
עו"ד ונוטריון מרדכי שחם

שלום רב! החובה ה"מיניסטריאלית" לניהול סדיר, תקין ויעיל של ענייני האגודה השיתופית – מוטלת על ועד-ההנהלה של האגודה. בין המטלות והחובות האמורות, גם אלו הקבועות בתקנות האגודות השיתופיות בהקשר לחשבונותיה ולכספיה: "אגודה רשומה תנהל – (1) מערכת חשבונות נאותה שתשקף את פעולותיה ועסקיה; (2) פנקס קופה, יומן טורי לקופה או כל מערכת חשבונות-קופה אחרת; (3) רשימת השתתפות החברים בהון האגודה..." ועוד. כך נקבע בתקנה 2(א) של "תקנות האגודות השיתופיות ( דו"ח כספי, ספרים והודעות ), תשל"ו-1976". "ועד האגודה חייב בניהול סדיר ויעיל של חשבונות האגודה ופנקסיה בהתאם להנחיות המקצועיות של ברית הפיקוח או מבקר החשבונות שלה..." כך בתקנה 1 של "תקנות האגודות השיתופיות ( ניהול וביקורת חשבונות ), תשל"ה-1975". אין מניעה כי חבר-ועד-הנהלה יתמנה גם כגזבר האגודה, אך מילוי סדיר ומקצועי של נושא הגזברות על-ידי מי שפנוי ומוכשר לכך, הוא גם מעניינם של חברי ועד-ההנהלה כולם, הנושאים באחריות כאמור לעיל. מכל מקום, מוצע לבדוק את נושא השאלה בתקנון האגודה; יש להניח, כי כבר ממנו עולה החובה למינוי גזבר לאגודה.