יריב רודד

האם יש חובה או צורך במנהל כספים או גזבר באגודה שיתופית או די ברורה חשבון אשר חותם לאחר בדיקה על הדוחות הכספיים?

לא מצאתי בשום מקום כולל בפקודת האגודות שיתופיות את המונח מנהל כספים חובה כן ולא או גזבר ושאלתי האם חייבים באגודה שיתופית בין אם חקלאית או קהילתית מנהל כספים או גזבר?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! החובה ה"מיניסטריאלית" לניהול סדיר, תקין ויעיל של ענייני האגודה השיתופית – מוטלת על ועד-ההנהלה של האגודה. בין המטלות והחובות האמורות, גם אלו הקבועות בתקנות האגודות השיתופיות בהקשר לחשבונותיה ולכספיה: "אגודה רשומה תנהל – (1) מערכת חשבונות נאותה שתשקף את פעולותיה ועסקיה; (2) פנקס קופה, יומן טורי לקופה או כל מערכת חשבונות-קופה אחרת; (3) רשימת השתתפות החברים בהון האגודה..." ועוד. כך נקבע בתקנה 2(א) של "תקנות האגודות השיתופיות ( דו"ח כספי, ספרים והודעות ), תשל"ו-1976". "ועד האגודה חייב בניהול סדיר ויעיל של חשבונות האגודה ופנקסיה בהתאם להנחיות המקצועיות של ברית הפיקוח או מבקר החשבונות שלה..." כך בתקנה 1 של "תקנות האגודות השיתופיות ( ניהול וביקורת חשבונות ), תשל"ה-1975". אין מניעה כי חבר-ועד-הנהלה יתמנה גם כגזבר האגודה, אך מילוי סדיר ומקצועי של נושא הגזברות על-ידי מי שפנוי ומוכשר לכך, הוא גם מעניינם של חברי ועד-ההנהלה כולם, הנושאים באחריות כאמור לעיל. מכל מקום, מוצע לבדוק את נושא השאלה בתקנון האגודה; יש להניח, כי כבר ממנו עולה החובה למינוי גזבר לאגודה.