ירון כספי

הנחה על מיסי מושב לחברים בלבד

שלום, אני ומשפחתי שוכרים בית במושב. תושבים שאינם חברי אגודה. משלמים מיסי מושב כמו כולם. השבוע הוחלט שמחודש הבא חברים יקבלו הנחה. תושבים לא. האם חוקי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! לפי השאלה, מדובר בעניינו של שוכר, המחזיק בנכס-מגורים על-פי חוזה-שכירות, ובמהלך השכירות הוחלט באגודת-המושב לתת "הנחה" ב"מיסי המושב" לתושבים שהינם חברי-האגודה. בנסיבות אלה, אם מתן ה"הנחה" לא יביא להעלאה בשיעור "מיסי המושב" לשוכר– יתכן כי חוזה-השכירות מול המשכיר יתפרש כמחייב בתשלומים כבעבר. ברם, אם דרישות האגודה תהיינה גבוהות יותר – יהיה זה גם מעניינם של אחרים במושב, ובכך בסיס להתארגנות לצעדי תיקון. בכל מקרה - "מיסי מושב" נבחנים לפי מרכיביהם: אם יימצא בבירור מתבקש, כי ה"הנחה" חלה על מרכיב-תשלום מוניציפאלי – "הנחה" זו פסולה, וניתן לערב בכך את המועצה האזורית, במקרה הצורך; אם ה"הנחה" חלה על מרכיב-תשלום בעבור שירותי-אגודה – אין במעמד של חברות או בתשלומי-עבר של חברים-מתיישבים כדי להצדיק חלוקה שאינה יחסית. עם זאת, אם ה"הנחה" חלה על מרכיב-תשלום בנושא אשר מושפע מהשקעות-עבר של חברי-אגודה, ישירות או באמצעות אגודתם – יש בסיס, עקרונית, להפחתה לחברי-האגודה, אך יש מקום לבחון את שיעור ההפחתה ביחס לחיסכון או לתועלת הנובעים כיום מאותן השקעות-עבר. מרכיב-משנה העשוי להיבחן בפני עצמו, בהקשר לנושא – מידת הניצול של המערכת המינהלית והחשבונאית של האגודה, הממומנת ע"י חברים, לצרכי מתן שירותים לתושבים שאינם חברים. תשומת-הלב מופנית גם לתשובות קודמות, שניתנו בפורום זה לשאלות בנושאים של "מיסי ישוב" ושל דרישות-תשלום משוכרי נכסי-מגורים ביישוב שיתופי או קהילתי.

ירון כספי

תודה רבה על התשובה....