דני מור

הון אגודה שיתופית - מה דינו?

מה משמעות הון האגודה - היות ומדובר בכספים שנגבים ממצטרפים חדשים לאגודה השיתופית, האם כספים אלו אמורים להיות שמורים כקרן כלשהי או שניתן להכניסם לתקציבה השוטף של האגודה ולהשתמש בהם לכל צורך, או שנדרש לקבל את אישור אסיפת החברים על מנת לעשות שימוש כלשהו בכספים אלו

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! נושא "הון האגודה השיתופית", וכן נושא ההפרשה ל"קרן שמורה" מרווחי האגודה, הינם נושאים הכלולים בידע ובניסיון של "ברית-הפיקוח", אליה קשורה כל אגודה שיתופית ( או רואה-החשבון המבקר, אם מונה לאגודה כגורם מבקר ומייעץ במקום "ברית פיקוח" ). בכל נושא מאלה, וכן לגבי כל תקבול מיוחד - יש לשתף את הגורם המבקר הנ"ל, ואם יש לאגודה יועץ משפטי – גם אותו. תשומת-הלב מופנית גם לתשובת מנהל-הפורום לשאלה בנושא,שהועלתה בפורום זה ב-19.11.14. לגבי תקבולים מיוחדים כתשלומים הנזכרים בשאלה, יש להתייעץ עם אחד לפחות משני גורמי-הייעוץ המקצועיים הנ"ל, כבר בשלב הנפקת חשבונית-קבלה, וכמובן – לגבי ייעוד הכספים שנתקבלו אצל האגודה, ואופן רישומם בספרי-החשבונות שלה. לכל אלה עשויות להיות השלכות גם במישור דיני המסים, ובכך חשיבותם המוגברת של הייעוץ וההנחיה הנדרשים. במקרים כגון אלה מומלצת בדיקה משולבת – חשבונאית ומשפטית – תוך התייחסות ליחסי האגודה וחבריה ( לרבות על-פי תקנון האגודה ועל-פי נוהגה לגבי תקבולים דומים בעבר ), וכן לנדרש מול רשויות המס ומול המשלמים עצמם.