יגאל

הורשעתי בגרימת פציעה ולקחו לי DAN

שלום, הורשעתי לפני כחודש בגרימת פציעה לאדם (סעיף 334), והעונש שהוטל עלי היה מאסר על תנאי קצר ופיצוי. על רקע של מריבה בין נהגים על חניה תקפתי אדם שאיים עלי וניסה לתקוף אותי. עשיתי עסקת טיעון. השאלה שלי מדוענ לקחו ממני בנוסף לתצלום וטביעת אצבע גם דגימת DNA כאילו שאני סוטה מין מסוכן? האם זה היה מותר להם?, מה אומר החוק כי העו"ד שלי אמר לי שהוא לא מבין בזה. יגאל

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום יגאל, אכן זו היתה פעולה חוקית מאחר והעבירה בה הורשעת היא אמנם עבירה קלה אולם היא מסווגת בתחום העבירות "עבירות של סיכון החיים והבריאות" הקבועה בתוספת הראשונה לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי). לידיעתך, החוק מסדיר את סמכותה של משטרת ישראל ליטול מחשוד, מנאשם או ממורשע, "אמצעי זיהוי'' שכולל דגימת רוק, שיער או דגימת דם מזערית, טביעות אצבע או תצלום, לשם הפקת נתוני זיהוי שישמשו לצורך פענוח עבירות ואיתור עבריינים; נתונים אלו נאגרים לשם כך במאגר של נתוני זיהוי שמנוהל על ידי משטרת ישראל ונועד לסייע לרשויות אכיפת החוק בחקירת עבירות ומניעתן. החוק קובע הסדר מיוחד לדגימות ביולוגיות, ונקבע בסעיף 11ב(ב) כי המשטרה מוסמכת ליטול אמצעי זיהוי שהוא דגימת תאי לחי, דגימת שיער או דגימת דם (להפקת נתוני דנ"א) רק מחשודים, נאשמים או מורשעים באחת העבירות המנויות בתוספת הראשונה לחוק (עבירות הקשורות לסחר בבני אדם, גרימת מוות, סיכון חיים/בריאות, עבירות מין, עבירות בקטינים וחסרי ישע, פגיעה בחירות, בתקיפה, פגיעה ברכוש, עבירות סמים מסוכנים, הוצאת נשק מרשות הצבא, ועבירות ביטחון ועוד). לפי סעיף 11כג לחוק, הנתונים של חשוד יימחקו מהמאגר המשטרתי בתום שבע שנים מיום שניטל אמצעי הזיהוי, או בתום 60 יום מהיום שההליך הפלילי בעניינו הסתיים בלא הרשעה; הנתונים של מורשע יימחקו בתום 20 שנים מיום שנפטר. מידע גנטי הוא מידע רגיש, שיש בו פוטנציאל לפגיעה בפרטיות, ולכן המחוקק צמצם את הסמכות ליטול דגימות ביולוגיות. רק בעבירות מוגדרות. כן ניתן על פי החוק לפעול למחיקת הנתונים בתנאים מסויימים. בברכה, עו"ד רגב יאיר