יעל

פסק דין העוסק בחוק הסרטונים

שלום, האם ישנו פסק דין חדש העוסק באישומם של עברייני מין משום שהפיצו סרטונים או תמונות בעלות אופן מיני באינטרנט? תודה יעל

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום יעל, אני לא שמעתי על פסק דין חדשני בעניין. לידיעתך, מליאת הכנסת אישרה בינואר 2014 תיקון לחוק למניעת הטרדה מינית. את ההצעה יזמה חברת הכנסת יפעת קריב והיא נדונה בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי. התיקון לחוק נועד להילחם בתופעה של הפצה של סרטונים ותמונות שצולמו באופן פרטי בין בני זוג, כאשר אחד מהם מחליט לאחר הפרידה לפגוע בבן/בת הזוג השני. התופעה הפכה נפוצה גם בקרב בני נוער, ובמיוחד ברשתות החברתיות. התיקון לחוק הרחיב את רשימת ההתנהגויות המהוות הטרדה מינית שמנויות בסעיף 3(א) לחוק למניעת הטרדה מינית. מעתה, רשימה זו תכלול גם "פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, או עריכה או שילוב שלהם באופן שניתן לזהות את המצולם, המתמקדים במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפילו או לבזותו, ללא הסכמתו." כלומר, פרסום תצלומים, סרטים או הקלטות בעלי אופי מיני, שלא בהסכמת המצולמים, ברחבי האינטרנט, לרבות ברשתות החברתיות, ייחשבו לא רק כפגיעה בפרטיות אלא גם כפגיעה מינית. החוק החדש מייחס את הדרישה להסכמה לעצם הפצת התצלומים, ולא לאקט המיני. בכך, החוק רואה במעשה החשיפה כעבירה מינית מסוג חדש. החוק מכיר בכך שהיום, "כיכר השוק" החדשה היא דף ה-feed בפייסבוק, או הקבוצות ברשת ה"וואטסאפ". מכאן שחשיפה וביזוי מיני באינטרנט אינה שונה מזו בציבור, וחוסר ההסכמה לעניין המעשה, המוכר מעבירות מין "קלאסיות", מתרגם כאן לחוסר ההסכמה לחשיפה – שכן החשיפה עצמה היא מעשה מיני מסוג חדש, גם אם המעשה המיני המתועד בוצע בהסכמה. התיקון לחוק כולל גם הגנות הדומות להגנות המצויות בחוק הגנת הפרטיות ובחוק איסור לשון הרע, בדבר פרסום בתום לב, פרסום שיש בו עניין ציבורי המצדיק אותו בנסיבות העניין, הבעת דעה או ביקורת וכיוצ"ב. העונש המרבי שנקבע לעבירה זו הינו כעונשו של הפוגע בפרטיות – חמש שנות מאסר. יוזמת הצעת החוק, ח"כ יפעת קריב אמרה עוד: "אנחנו צריכים להבין שהפצה של סרטים ותמונות כאלה היא לא מעשי קונדס, הם עלולים להרוס חיים של אנשים ושל נערות צעירות, שחלקן מפתחות לאחר מכן רצון להתאבד או שהופכות בעל כורחן לכוכבות פורנו. זו תופעה מסוכנת שצריך לעקור מהשורש, ואני שמחה שגם כנסת ישראל חושבת ככה". מקווה שעזרתי בברכה, עו"ד פלילי רגב יאיר