אושרי

מכירת נכס דרך תיווך. מגיע עמלה או לא?

שלום רב אני אדם פרטי ולאחרונה מכרתי נכס דרך מתווך שהסתיר ממני פרטים במהלך המשא ומתן. ידוע לי שהוא קיבל הצעת מחיר גבוהה ממה שהעביר לי במטרה שאסכים ל״הישאר ביד״ עם סכום נמוך יותר ממה שתכננתי לאחר תשלום העמלה. יש לי שיחות מתועדות עם הקונה ועם המתווך שלו (היה שיתוף פעולה עם משרד אחר) שם הם מאשרים את טענותי, כל אחד לחוד. עובדתית הסכמתי להישאר ביד עם סכום נמוך יותר משווי הבית במיוחד לאחר שבמהלך המשא ומתן התנגדתי לשלם את עמלת התיווך אותה המתווך דרש, בידיעה (שגויה) שהמחיר שיסגר בסופו של דבר יכלול עמלה מופחתת למתווך אך המתווך ידע כבר שיש לו הצעה גבוהה יותר ולכן במרמה ״הוציא״ ממני הסכמה למחיר נמוך. טענתו היתה ״מה אכפת לך מה אני אקבל?״ ״תן לי סכום וכל מה שמעבר לזה אני מקבל״. על פניו זה נראה חוקי אך ההצעה שהעביר לי היתה נמוכה בעשרות אלפים מההצעה האמית וכל זאת על מנת לנפח את עמלתו. שאלתי היא האם יש לי זכות לדרוש פיצוי על כך שהסכמתי למחיר נמוך משווי הבית, אם לא, האם מגיע לו עמלת תיווך בכלל?

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב מתווך כאי לעמלת תיווך לפי הסכם בכתב ביניכם. אם הסכמת לאחוז מסויים בהסכם לפי זה אמור לקבל. אם הסכמת בהסכם למחיר נטו - גם אז זה קביל ואפשרי. אם לא חתמת על הסכם תיווך - אזי אינך מחוייב בעיקרון לשלם. בהצלחה רבה,

אושרי

תודה על התשובה המהירה. אכן חתמתי על הסכם תיווך ולכן הדילמה. השאלה היא אם אין משמעות משפטית לעובדה שרומיתי? שהמתווך לא שמר על האינטרס שלי ולא העביר לי את המידע האמיתי? האם החוק לא מחייב את המתווך לומר רק את אמת ללקוח שלו? תודה