אנה

דמי תיווך משוכר דירה

מתווך פרסם מודעת דירה להשכרה במחיר X באתר יד 2. הגענו לנכס, החותמנו על טופס הזמנת שירותי תיווך ולאחר מכן ביקשנו לסגור. לפני חתימת החוזה המתווך ציין כי בעל הדירה מעלה את שכר הדירה החודשי ב400 ש"ח. לאחר שביקשנו מהמתווך לברר אם ניתן לשנות החלטה זו או לחלופין לבוא לקראתנו בדרך אחרת כמו תשלום דמי התיווך ע"י המשכיר(עדיין שכר הדירה השנתי אחרי ההעלאה גבוה יותר מהשכר דירה שהוצע במקור בצירוף דמי התיווך)- נענינו בשלילה מיידית. פניתי עצמאית לבעל הדירה לברר את מהות השינוי בשכר הדירה, הוא ציין כי מלכתחילה דרש את המחיר הגבוה יותר (אולי אי הבנה...) אך בכל מקרה ציין כי בעזרת עורך דינו שכרו את שירותי המתווך כיוון שהיה לו קושי להראות את הדירה והוא משלם לו דמי תיווך על סך חודש שכירות פלוס מע"מ,ואמר שאדבר עם המתווך שוב על דמי התיווך מצידנו והוא כן היה מעוניין לסגור איתנו.(יכולתי לפנות לבעל הדירה גם בטרם פניתי דרך המודעה אך בגלל המחיר היחסית אטרקטיבי שהוצג בחרתי שלא). סיפרתי על שיחתי עם בעל הדירה למתווך. הוא טען שבכל מקרה אנחנו צריכים לשלם גם ולא היה מוכן לוותר על תשלום מצידנו.כמו כן ציין שלא היה עלי לפנות לבעל הדירה עצמאית ( אשר איתרתי לחלוטין בעצמי והוא בכלל לא ציין בפניינו שנשכר על ידו) אנחנו מעוניינים בדירה אך במצב החדש התשלום הכולל הוא גבוה מידי לטעמנו ונאלצנו לוותר. 1) שכר הדירה שהוצג במודעה דרכה פניתי שונה מהותית. 2) המתווך לא אמר כי המשכיר שכר את שירותיו ומקבל תשלום מטעמו.למרות הטעות (האולי לא מכוונת) לא מוכן לוותר על דמי התיווך מצידנו. עצם זה שהוצג בפנינו מחיר שונה (אולי בגלל טעות לא מכוונות או מסיבה אחרת),הגענו במיוחד מרחוק, המתווך לא ציין כי פעל מטעם המשכיר והחתים אותנו בכניסה לנכס על הזמנת שירותי תיווך (על מחיר נמוך מהנדרש בסוף) המחיר הועלה אחרי שסיכמנו לסגור. עצם הויתור שלנו לצערי על הדירה גורם לדעתי לפגיעה גם בבעל הדירה ששכר את שירותיו. כיוון שהמתווך מתעקש לגבות גם מאיתנו דמי תיווך החוזה לא נחתם ובעל הדירה הפסיד שוכרים ולכן כסף.(הכניסה מיידית). שתי שאלות: 1) האם התנהלותו של המתווך תקינה? 2) במידה ואשכנע את בעל הדירה לחתום מולי חוזה ישירות ללא המתווך שכן לדעתי לא היווה גורם יעיל (אפילו מגביל) וכלל לא קישר בין הצדדים (רק הראה את הדירה שלדעתי התשלום על כך ללא ספק מגולם בדמי התיווך מצד המשכיר) ועניין המחיר. האם במקרה כזה אנחנו חייבים לו דמי תיווך?, וכן במקרה כזה האם בעל הדירה עדיין חייב? (לא יודעת אם ההסכם בינהם בבלעדיות)

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב אכן מחיר בקירוב למחיר הסופי הינו תנאי לקבלת דמי התיווך. מנגד - אין קשר לכך שהמתווך מקבל גם שכר מהמשכיר. אבל אם התחייבתם למתווך בכתב להזמנת שירותי תיווך- אתם מחוייבים לו. המלצתי - לסגור את הדברים בכתב מראש לרבות הנחה ו/או ויתור על דמי התיווך אחרת שווה לשקול לוותר על הדירה- כי אתם עלולים להיתבע על ידי המתווך, ולנהל הליך משפטי במקרה כזה יעלה לכם כסף נוסף כמו גם זמן רב למרות התנהלותו הקלוקלת של המתווך. בהצלחה רבה,

אנה

תודה רבה