רועי לוי

החזרת דמי תיווך במקרה של עסקה שלא יצאה לפועל

שלום רב. המקרה שלי מסובך ואכתוב בנקודות את החומר העובדתי. 1. בפברואר 2019 הוראתה לי דירה להשכרה דרך מתווך. הומלץ לי לקבל החלטה מהירה. המשכירה הייתה נערה צעירה שירשה את הדירה והעמידה אותה להשכרה. המתווכים ערבו לה וטענו שיש לה את הזכות והדירה רשומה אצלה בטאבו. 2. קיבלתי החלטה לשכור את הדירה לי ולעוד שותף. לפי החוזה, שילמתי חודש אחד מראש במזומן והוסכם שהדירה תתפנה ותעבור שיפוצים עד תחילת חודש מרץ. המתווכים קיבלו הוראות תשלום בהעברה בנקאית דחויה בשני תשלומים - למרץ ואפריל. 3. לאחר שבוע התחרטתי והחלטתי למצוא לי מחליפים. לא אהבתי את התנהלות המשכירה שלא שיפצה בזמן שחלף דבר בדירה והתנהגה בצורה מוזרה. עם זאת, לא הייתה הפרת חוזה מצידה. 4. מצאתי שוכרים שהובהר להם שעליהם לשלם לי שכ״ד במזומן, ושמכיוון שהדירה מתיווך, אבקש את הסכום ששילמתי למתווכים. השוכרים הסכימו. 5. במעמד חתימת חוזה חדש שילמו לי השוכרים את שכ״ד והעניקו לי שני צ׳קים בעבור שתי הוראות התשלום למתווכים. המתווכים היו נוכחים בזמן החתימה החדשה, כמו בעלת הדירה. 6. בתחילת מרץ קיבלתי טלפון מאחד השוכרים. הוא טען שבעלת הדירה ככל הנראה סובלת מבעיה פסיכיאטרית, שיצר עמו קשר אפוטרופוס שלה שטען שאין לה הזכות להשכיר את הדירה ושהוא והשותף לא מתכוונים לגור בה. הוא ביקש שאגיע לפגישה עם אותו אפוטרופוס. לא הגעתי משום שלדידי לא היה לי עוד חלק בדבר. 7. השוכר המשיך להציק לי וביקש שאגיע לפגישה עם המתווכים. לטענתו עלי להגיע משום שאני מעורב בפרשה ויש למצוא פשרה. 8. בהגיעי לפגישה הובהר לי שעל כל הצדדים לספוג נזק: המתווכים יוותרו על מחצית משכרם, ואני אצטרך לוותר על רבע מדמי התיווך ולהחזיר אותם לשוכר. מסתבר שאותו אפוטרופוס הוא סוג של מגן על נערים ונערות במצוקה ושהוא הציע לשוכר לשלם לו את שכ״ד בתנאי שיחתום על מסמך שיימנע מלתבוע את בעלת הדירה. דמי התיווך לא הסכים להחזיר. המתווכים הציעו לוותר על מחצית מהסכום שאמור היה להיות מועבר אליהם כדי שיימנעו מלתבוע אותי על שביטלתי את ההעברה ללא סמכות. 9. השוכר אמר שמשום שגביתי ממנו דמי תיווך ללא סמכות חוקית, יוכל לתבוע גם אותי אם לא אקבל את הצעת הפשרה שלו. המתווכים אמרו שגם אותי יוכלו לתבוע על ביטול הוראה שלא כדין. 10. אני מחזיק עדיין בצ׳ק של השוכר כנגד ההעברה והתכוונתי להחזירו. הצעתי בפגישה להפעיל מחדש את הוראת התשלום ולפדות את הצ׳ק. השבתי שאינני מבין מדוע עלי לספוג נזק כלשהו, ושכל הצדדים הבינו שהשתלום כנגד דמי התיווך לא נועדו על מנת שארוויח מן העניין, אלא על מנת שלא אפסיד בעבור דירה שלמעשה לא שכרתי ולו דקה אחת. 11. אני מתחבט כיצד לפעול הלאה. מהי דרך הפעולה הנכונה? באיזה מובן אני חשוף לתביעה והאם עלי לספוג הפסד בתמורה למסמכים שמתנערים מכל כוונה לתבוע אותי בעתיד?

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב אכן מקרה סבוך המצריך פגישה לקבל פירוט נרחב יותר. בהצלחה רבה,