כרמית

קשר משפחתי בין לקוחות

אני מתווכת דירות והבאתי לקוח לראות דירה בתאריך 1/3/2018. הלקוח מאוד רצה את הדירה וניהלנו משא ומתן עד 14/5/2018 וסיכמנו שהמחיר סגירה יהיה 1.580.000 אם כי החוזה לא נחתם בגלל שהלקוח שלי לא הצליח למכור את הדירה שלו ובגלל שהוצאות התיווך לטענתו היו גבוהות מדי. בתאריך 11/12/2018 חידשתי את הקשר עם הלקוח שלי ובשיחה עמו הוא טען שהוא רוצה לקנות את הדירה ומסרתי בהודעת ס.מ.ס לבעלת הדירה את הטלפון של הלקוח שלי ובעלת הדירה וגם המתווך החדש שהיא לקחה בבלעדיות יצרו איתו קשר לפי מיטב הבנתי. בתאריך 5/3/2019 גיליתי להפתעתי בנסח טאבו שהדירה נמכרה לבן דוד של הלקוח שלי. בטופס הזמנת שירותי תיווך כתוב רק שללקוח שלי אסור למסור מידע לצד ג' אבל לא רשום שאם מישהו ממשפחתו קונה את הדירה אז הוא מחויב לשלם לי דמי תיווך. אני מאמין שבחוק המתווכים כן רשום זאת. השאלה שלי האם לדעתך אני זכאי לתבוע את הלקוח שלי על תשלום דמי תיווך ולצרף את כל ההתכתבויות בווצפ כעדויות שהייתי הגורם היעיל בעסקה שלו שבסופו של דבר לא יצאה לפועל. ראוי לציין שבן דוד שלו קנה את הדירה דרך המתווך שבבלעדיות במחיר של 1.590.000 ש"ח ושילם לו דמי תיווך. כמו כן הלקוח שלי ידע על המתווך החדש שנכנס לתמונה והדירה הייתה בבלעדיות שלו. האם מבחינה חוקית אני רשאית לתבוע את הלקוח שלי? מה הסיכוי שאזכה במשפט?

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב אכן רצוי לרשום בהסכם התיווך, כי מכירה לקרוב תחייב בדמי תיווך מלאים. בכל מקרה דעתי היא שיש סיכויים טובים לתביעה: אם הבן דוד שילם דמי תיווך מלאים, ישלח הודעת צד ג' כנגד המתווך הבלעדי. אם לא שילם דמי תיווך מלאים - הרי שישלים לך את שכר טרחתך. בהצלחה רבה,

כרמית

מה הכוונה "ישלח הודעת צד ג'כנגד המתווך הבלעדי"...?

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב אכן רצוי להוסיף בהסכם תיווך, כי במכירה לקרוב יהיה מחויב הלקוח בדמי תיווך. בכל מקרה לדעתי יש לך סיכויים טובים. יש לפנות בתביעה כנגד הלקוח: אם שילם דמי תיווך מלאים יוציא תביעת צד ג' כנגד המתווך הבלעדי. אם שילם חלקית יוסיף מכיסו את מלוא הסכום. בהצלחה רבה,

כרמית

לא הבנתי מממך את מי אני צריכה לתבוע. את הקונה של הדירה או הלקוח שחתם לי על טופס הזמנת שירותי תיווך? קונה הדירה הוא הבן דוד של הלקוח שחתם לי.

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב את תובעת את מי שחתום מולך בעיקרון. עלייך חובת ההוכחה להראות את הקשר ביניהם וכן להוכיח שאת היית הגורם היעיל בעסקה. בהצלחה,

כרמית

שהייתי הגורם היעיל בעסקה עם הלקוח שלי שלא קנה את הדירה בסוף?

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום אכן כדי לקבל דמי תיווך צריך להחתים את הלקוח על הסכם בכתב מתאים וכן להיות הגורם היעיל בעסקה (שעקפו אותך במקרה זה לדברייך). בהצלחה,