חני

ידועים בציבור - בן הזוג לא אזרח ישראלי ולא יהודי

שלום לך, אני בזוגיות עם אדם שהוא איננו אזרח ישראלי והוא גם לא יהודי. איננו עומדים להתחתן אבל אני רוצה שנהיה ידועים בציבור. הבנתי שאנחנו יכולים לחתום על הסכם ממון כדי שהזוגיות שלנו תהיה רשמית יותר?

עו"ד סופי ספקטור

שלום חני, לפי דבר המלך במועצתו האזרחות היא הזיקה המדינתית הקובעת מעמד. הדין האישי החל על נכרי ("כל אדם שאינו אזרח ישראלי") הוא הדין הלאומי בעוד שעל אזרחי הארץ חל הדין הדתי. במקרה שלך ניתן לבסס הסכם יחסי ממון בין בני זוג במעמד של ידועים בציבור על סמך דיני החוזים במדינת ישראל, כלומר, חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, מחיל את הוראותיו, על כל הסכם בין צדדים שאינו נוגד את תקנת הציבור. כיוון שכך, ניתן לראות בהסכם ממון שנערך ע"י בני זוג שאינם נשואים כדמו"י, במטרה להסדיר את זכויותיהם הכלכליות, כחוזה לכל עניין ודבר. ככזה, כפוף ההסכם לחובת תום הלב,גילוי נאות, איסור מרמה, טעות, הטעייה ועושק. יודגש, כי חוק החוזים חל גם על הסכם שנחתם ע"י בני זוג שנישאו כדמו"י, אולם אלה סומכים את ההסכם על חוק יחסי ממון בין בני זוג בעוד זוגות שהוצאו מגדר החוק, יסמכו את ההסכם על חוק החוזים כאמור. אגב במידה ותרצו להגיש בהמשך בקשה למשרד הפנים לאשרה ניתן יהיה לבססה על סמך חיים משותפים (ידועים בציבור המנהלים חיים משותפים) יחד עם הוכחת כנות הקשר, מגורים משותפים ועמידה בקריטריונים הנדרשים להוכחת אמיתות וכנות הקשר. כיוון שכך, כמקובל בכל חוזה, ראוי, כי באם הנכם מבקשים להסדיר את יחסיכם שלא במסגרת חוק יחסי ממון, לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אשר ימנע ליקויים ואי הבנות. אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא, אני ממליצה לפנות לעו"ד המתמחה בתחום בו הנכם זקוקים לסיוע.