זכויות שכנים שבנו על הגג, לדירות גג, בעת פינוי בינוי
שאלה: הבניין שלנו 3 קומות (11 שכנים בשתי כניסות. 3-4 בקומה), כאשר על חלק מהגג המשותף ניבנו הרחבות (עוד קומה) ע"י 2 שכנים, שקיבלו את אישורנו לכך אך לא קנו את הגג מאיתנו. – כעת אנו דנים באפשרות של פינוי בינוי, וייבנה בניין של כ-8 קומות, כאשר לכל שאר השכנים יתווספו 15 מ"ר והם יעלו בשתי קומות. מאידך לאותם שני שכנים אי אפשר כנראה להוסיף כי מיצו את זכויות הבנייה שלהם, ולכן כפיצוי אלטרנטיבי הם רוצים לקבל את דירות הגג שייבנו. היזם מסכים, אבל לנו ניראה שערך הנכסים שלהם יעלה בהרבה יותר מאשר שלנו, ויש כמה שכנים שזה לא מקובל עליהם (חלקית מכיוון שעד כה לא ידענו שזה מה שהיזם הספציפי הבטיח להם, וכל ההתנהלות שלהם נעשתה מאחורי הגב של השאר, מה שמריח כמו מזימה). –השאלה שלי האם זה חוקי, או לפחות מקובל? האם זה שהם לא קנו את הגג אלא רק בנו עליו משנה משהו לצורך העניין? (השניים שבנו אומרים שזה התנאי שלהם להסכים, למעשה הם 'קואליציה' שיכולה להטיל ווטו על הפרויקט). -- בהקשר הזה: האם נכון שיש מצבים שבהם ערך הנכסים של השכנים לא עולה באופן שווה, ונותנים פיצוי גדול יותר (יותר מטרים וכו') לדירות היותר גדולות? –ושאלה אחרונה: הדירה שלי היא בקומה עליונה גם, כלומר מתחת לגג המשותף, בחלק שלא נבנה עליו. במידה והשכנים שבנו יקבלו דירות גג, האם זה מקנה לי גם זכות לדרוש לפחות שיתנו לי דירה בקומה שהיא אחת מתחת לגג? או צ'ופר נוסף? --תודה רבה!
נושא התמורות הוא מורכב מאוד בפרויקט הריסה ותמיד פתח למחלוקות. תחילה אומר שהכול חייב להתקיים בשקיפות מלאה שזה אחד הערכים החשובים להצלחתו של פרויקט זה. על מנת לבחון את התמורות המגיעות לבעלי הדירות בפרויקט, ממנים שמאי מיוחד לפי חוק פינוי ובינוי שבוחן את התמורות לבעלי הדירות ביחס למצב הנכנס של כל אחד מהם. לצורך כך יש לקחת בחשבון האם זכויות הבניה מוצמדות לבעלי הדירות הללו או שהם בנו ללא הרשאה. השמאי לוקח בחשבון רק מטרים שנבנו לפי היתר כדין. לגביך אישית, גם כאן, הנושא תלוי במתווה התמורות הכללי. מגיע לך לקבל כל מה שבעל דירה דומה לשלך מקבל.