ארז

זכויות יוצרים בבניה -האם שיכות ללקוח או למתכנן

אדריכל תכנן לנו משרד.בחוזה עימו אין שום התיחסות לזכויות יוצרים .בעקבות רשלנות בפרוייקט פיטרנו אותו ולקחנו אדריכלית במקומו .כרגע הוא מאיים עליה בגניבת זכויות יוצרים.האם זכויות היוצרים אינן שייכות ללקוח המשלם?

עו"ד מיכל לוצאטו

ארז שלום, שאלתך נוגעת למצב של יצירה מוזמנת. חוק זכות יוצרים מתייחס למספר מצבים בהקשר זה: 1. ביצירה שנוצרה בידי עובד- המעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת. 2. ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר, אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר, במפורש או במשתמע. 3. ביצירה שהיא דיוקן או צילום של אירוע משפחתי או של אירוע פרטי אחר, שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה הוא המזמין, אלא אם כן הוסכם אחרת. היות ונראה כי אותו אדריכל עבד בתור פרילנסר ולא בתור עובד, והיות ולא מדובר ב"אירוע פרטי", הרי שהאופציה המתאימה היא אופציה מספר 2, לפיה במידה ולא הוסכם אחרת ביניכם, הבעלים הראשון של זכות היוצרים הינו היוצר, קרי האדריכל. למרות האמור לעיל יש לקחת בחשבון את דרישת הפסיקה למקוריות ואומנותיות בבסיס היצירה האדריכלית: "לא די בעובדה כי אדריכל ערך "סקיצה ראשונית" של מבנה או עיצב פנים מבנה, על מנת שאלה יחשבו כיצירה מוגנת על פי חוק זכות יוצרים, אלא אם הוכח מוטיב המקוריות והאומנותיות בבסיס יצירתו." ת"א (מחוזי ת"א) 10097-07-13 קידר ואח' נ' האוניברסיטה העברית ירושלים ואח' (פורסם בנבו, 25.10.2016). להבא מומלץ מאוד להסדיר נושא זה של בעלות בזכות היוצרים בהסכם בכתב. בברכה, מיכל * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קניין רוחני וזכויות יוצרים