יובל

עניין זכויות יוצרים בכל הנוגע לקריינות והקלטות ישנות

שלום מיכל, שמי יובל ואני מוזיקאי כותב ויוצר ובימים אלה ממש אני מקליט אלבום ראשון. אני פונה אליך מכיוון שנתקלתי לאחרונה בעניין שסיקרן אותי בכל הנוגע לזכויות יוצרים באלבומי. באחד הקטעים מתוך האלבום החלטתי לצרף ברקע הקלטה ישנה של קריין מנאס״א שסופר את השניות האחרונות להמראת החללית אפולו 13. שאלתי היא כזו, ההקלטה, בניגוד לקטע המוזיקלי עצמו איננה פרי יצירתי המקורי אלה הקלטת קריינות ישנה של נאס״א שאין בידי לדעת אם חוק ״זכויות יוצרים״ תקף לגביה. לכן, הייתי מעוניין לדעת אם מותר לי בכלל להשתמש בהקלטה מסוג זה לאלבום שלי? ואם כן, האם ישנה מידה של מורכבות לפתירת העניין וקבלת אישור מיוצרי הקטע? מאוד אשמח לקבל משוב ממך ושאוכל להתקדם בתהליך היצירה והגשמת האומנות שאותה אני עושה. המון תודה בברכה, יובל

עו"ד מיכל לוצאטו

שלום יובל, התנצלותי על העיכוב בתשובה. בקווים כלליים - בשביל לחסות תחת ההגנה הקבועה בחוק זכות היוצרים הישראלי, על יצירה להיות מקורית (בכפוף לתנאים נוספים המפורטים בחוק). לשם עמידה בדרישת המקוריות יש לבחון האם היצירה הינה פרי השקעתו האישית של היוצר ושניכרת בה יצירתיותו, גם אם ברמה מינימלית. מבלי לקבוע מסמרות בעניין, נראה כי הסיכוי שהקלטה קצרה של ספירה לאחור תיחשב ליצירה מקורית ברת הגנה הינו נמוך. אולם, במידה וההקלטה הכוללת ספירה לאחור של שניות לפני המראת חללית, תיחשב כיצירה מוגנת בהתאם לתנאים הקבועים בחוק- יש לברר מיהו בעל הזכויות בהקלטה ולפנות לשם קבלת אישורו לשימוש בה, תוך מתן "קרדיט" ליוצר ובתנאי שלא יוטל ביצירה פגם ולא ייעשה בה סילוף או שינוי צורה אחר ("זכות מוסרית"). ככל שההקלטה אינה נחשבת ליצירה מוגנת עקב כך שאינה עומדת בדרישת המקוריות או, למשל, במידה ותמה תקופת זכות היוצרים והיא עברה לנחלת הכלל - השימוש בה לא יהווה הפרה של זכות יוצרים. בברכה, מיכל * האמור באתר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום קניין רוחני וזכויות יוצרים