איציק סיאני

זכות הבחירה אינה שוויונית

אני גר במושב יכיני [ עוטף עזה ] במושב יכיני יש 78 משקים. זכות הבחירה איננה שוויונית. כל משק מספר הבוחרים שונה. ישנם משקים עם 4 בעלי זכות בחירה, חלק עם 3, חלק עם 2 וחלק עם 1 בלבד. בעבר וועד האגודה קיבל בנים ממשיכים למרות שלא סיימו את התהליך במנהל. וועד האגודה הסתפק במכתב חתום ע"י ההורים בעלי הנחלה ובישיבת הוועד רשם בפרוטוקול על קבלתם כחברי אגודה מן המניין. חברים רבים זועמים על המצב הזה. מה ניתן לעשות שהבחירה תהיה שוויונית לכל משק ? תודה

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) קולות החברים המצביעים, המתגוררים בנחלות במושב-עובדים, הינם – ככלל – על-פי עקרון השוויון בין חברים באגודה השיתופית, לפיו לכל חבר ניתן קול אחד בהצבעה באסיפה הכללית. עם זאת, בעקבות טענות כאמור בשאלה הנוכחית, שהועלו במשך השנים, נמצא לנכון - בנובמבר 2016 – להתקין צו כללי, המאפשר מאז לכל אגודת-מושב ( כרשות ולא כחובה ) להסדיר שוויון-קולות בין הנחלות במושב, על בסיס מתן 6 ( ששה ) קולות-הצבעה לכל נחלה. למשל: בנחלה שבה 4 חברי-אגודה – לכל אחד מהם קול אחד, ולבעלי-הנחלה 2 קולות נוספים; לחבר/ה יחיד/ה שנותר/ה בנחלה – 6 קולות בהצבעה. אימוץ של הסדר כאמור יכול להתבצע ע"י החלטת אסיפה כללית, על דרך שינוי תקנון-האגודה וברוב המיוחד הדרוש לשינוי כזה, אך כאמור – הדבר הינו בגדר רשות לאגודה, ולא בגדר חובה. בכל מושב בו לא אומץ ההסדר הנ"ל, ממשיך המצב הקודם של קול-הצבעה אחד לכל חבר, כמתואר בשאלה. ב). מעמד של "בן-ממשיך" במשק חקלאי במושב-עובדים, ככל הנוגע לחברות באגודה השיתופית של המושב, מוסדר על-פי "תקנות האגודות השיתופיות ( חברות )". הסדרת המעמד אצל "רשות מקרקעי ישראל" ( בעבר – "המינהל" ) הינה במישור הזכויות במקרקעי המשק, ואין בה כדי לפגוע בחברות שנוצרה ע"י מינוי מתאים, פנייה מתאימה לאגודת-המושב והחלטה של מוסד מוסמך באגודה.