יהודה לוי - משפטן

הליך מינוי יו"ר אגודה

שלום רב, אשמח לדעת אם יש בחוק התייחסות כלשהיא לאופן הליך בחירת יו"ר אגש"ח, או שזה נתון לשיקולה של כל אגודה ולנוהל שקבעה לעצמה. משמע: 1. האם יש תקנון מחייב המפרט מיהו הגוף הממנה את ועדת האיתור? 2. האם יש פירוט בדין להרכב ועדה כזו (חברי הנהלה, נציג ציבור, איש אבחון מקצועי. וכד') 3. האם יש הבדל בשיטת המיון בין הוצאת "קול קורא", "מודעת דרושים" או "מכרז", והאם יש הנחיה לסוג המסמך המופץ לציבור. הואיל והנושא אקטואלי ביותר בקיבוצנו והוא מקור למחלוקת חריפה, אשמח לקבל את חוות דעתכם בהקדם (גם בתשלום אם יש צורך). נב: מזכיר, חבר הנהלה ויו"ר ועדת הביקורת לשעבר.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .(א) המושג "יו"ר אגש"ח" (כלשונו: יושב-ראש אגודה שיתופית חקלאית) איננו מונח משפטי, אלא מונח עממי הדומה למושג "מנהל הקהילה". באגודה השיתופית, אשר המוסד העליון בו הוא "האסיפה הכללית", נמסר הניהול ל"ועד ההנהלה" אשר בוחרת האסיפה הכללית מבין חברי האגודה – כמפורש בתקנה 23 של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה ), תשל"ה-1975". (ב) את יושב-ראש ועד-ההנהלה באגודה השיתופית בוחרים חברי ועד-ההנהלה בישיבתם הראשונה – דבר המתבקש, לטובת האגודה וחבריה, כדי להבטיח שיתוף-פעולה מתחייב בין חברי-הוועד למילוי תפקידם האחראי; זאת – אלא אם האסיפה הכללית החליטה כבר למנות יושב-ראש לוועד הנבחר. כך הוראת תקנת-משנה 24(ב) לתקנות הנ"ל. (ג) כדי לאפשר לוועד-ההנהלה להסתייע בכוחות-עזר למילוי תפקידיו הרבים והמגוונים, נתונה בידיו האפשרות למנות וועדת-משנה או וועדות-משנה, כמפורט בתקנת-משנה 30(א) של התקנות הנ"ל, ואף לאצול להן מסמכויותיו, כל עוד תואם הדבר את הוראות תקנון-האגודה; ברם, הסמכות הניהולית נותרת בידי ועד-ההנהלה שבחרה האסיפה הכללית ( עם האחריות הנילווית לכך ), גם לאחר מינוי ועדות כאלה. (ד) בבחינת השאלה הנוכחית, יש לברר ולהבהיר תחילה – מי הוא המוסד שלו מבקשים למנות "יושב-ראש", מהו מעמדו במסגרת האגודה השיתופית המדוברת, ומהם תפקידיו המיועדים. כל אלה ייבחנו בבחינה משפטית על-פי מהותם של הדברים, ולא על-פי הגדרה לשונית ש"הוצמדה" למוסד או לתפקיד. יש גם לזכור, כי גם אם מדובר בניהול של עסקי האגודה, המצריך ידע וניסיון מוכח – כל הנהלה של עסק מעסקי האגודה, ואף של כלל עסקיה, כפופה להנהלת האגודה עצמה, המסורה כאמור לוועד-ההנהלה שמינתה האסיפה הכללית. (ה) אם השאלה שהועלתה כאן מכוונת לניהול עסקי – מוטב ייעשה עם ישותף בנושא היועץ המשפטי של הקיבוץ, אשר ישקול גם את שיתופו של יועץ ארגוני ( בצד "ברית הפיקוח" או רוה"ח-המבקר ), לבחינה משולבת של צרכי הקיבוץ ועסקיו ולבחירה בדרך המתאימה ביותר.