דניאל

הון אגודה בשלבי עזיבת האגודה

משפחתי ואני הצטרפנו כחברים לקיבוץ ושילמנו סכום כסף כהון אגודה. כעת משאנו על סיפה של עזיבת הקיבוץ התחלנו לתהות לגבי היכולת לקבל את הסכום בחזרה. בעת מכירה של בית סמוך נדרש הקונה לשלם הון אגודה נוסף על זה ששילם בעל הבית המוכר אך לפני מספר שנים. האין מדובר כאן בניצול ציני של מנגנון הכניסה לישוב לשם גריפת רווח קל. מה דינו של הון האגודה והאם הגדרתו כמס כניסה..דמי רצינות או כל שם אחר הופכים אותו למשהו אחר ממה שהוא אמור להיות? תודה

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) אגודה שיתופית יישובית, הגובה תשלום מחבר מצטרף, חייבת להבהיר ולפרט, לפחות בקבלה המונפקת בגין התשלום – מהם כל מרכיבי התשלום, לפי הגדרתו ושיעורו של כל אחד מהם. ב) כאשר התשלום המתקבל מחבר כאמור כולל ( או מהווה ) דמי-השתתפות בהשקעות-הקבע של האגודה ( השקעות-עבר, מהן ייהנה גם החבר המצטרף בזכות התשלום ) - אין האגודה זכאית לגבות תשלום זהה ממי שבא במקומו, אם לא בוצעה השבה מתאימה לחבר-העוזב. ככלל, גביית דמי-השתתפות כאמור הינה על בסיס יחידת-מגורים, בחלוקה בין כלל בעלי-היחידות ביישוב. בדומה, אמורים הדברים לגבי סכום שקיבלה האגודה מחבר כ"השתתפות בהון האגודה". ג) עם זאת, אגודה שלא השיבה דבר לחבר העוזב שמכר את יחידת-המגורים שלו למצטרף החדש – זכאית לדרוש הפרש-שערוך המותאם להשקעות-קבע נוספות שבוצעו בינתיים, או לעליית-ערך המבוססת בחישוב כלכלי-חשבונאי. ערך יחידת-מגורים הנמכרת ביישוב שיתופי אמורה לשקף גם את שווי הזכויות באגודה ההתיישבותית, ככל שלא שולם לעוזב-המוכר בעבור אותן זכויות ע"י האגודה; כבר מטעם זה, על האגודה למסור לעוזב פרטים בנושא, כדי שיוכל להתחשבן מול הרוכש-המצטרף גם לגבי זכויותיו-השקעותיו כחבר באגודה. ד) במקרה האמור בשאלה מוצע לפנות אל האגודה על מנת שתבחן את הנושא בכללו, ואת צעדיה בפרט, בבדיקה משפטית וחשבונאית משולבת.