ארז

פעולה נגד חבר

שלום האם יכול קיבוץ לנקוט צעדים נגד חבר כמו אי מתן שירותים מסוימים ?מדובר בחבר שלא עומד בהחלטות הקיבוץ

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! לשאלה הכללית שנשאלה אין מענה ב"כן" או "לא", וכל מקרה ראוי לבחינה על-פי נסיבותיו; בין "שאלות-העזר" העשויות לסייע בבחינה כזו – גם אלה: מהן ההפרות המיוחסות לחבר-הקיבוץ, ומהן השלכותיה של כל הפרה ( ושל כולן במצטבר )? כמה זמן נמשכת התנהלותו הנטענת של החבר, והאם ניתנה לו התראה מתאימה? מהם השירותים הנשללים מן החבר, ומה השפעת הדבר עליו ועל בני-משפחתו? עוד יצוין, כי במקרה של החלטה מצד הקיבוץ, המציבה לחבר דרישה אישית מיוחדת – יש לבחון את סבירות הדרישה; דרישה בלתי-סבירה ( וכזו כבר מוכרת בפסיקת בתי-המשפט בישראל ) - איננה יכולה לשמש בסיס לצעדים מול החבר. שלילת שירות של הקיבוץ מחבר סרבן ( מה גם יותר משירות אחד ) צריכה להיעשות במידתיות וביחס ראוי להשלכות הסירוב מצד החבר. מומלץ כי צעד בלתי-שגרתי כזה מצד הקיבוץ ייעשה לפי ייעוץ משפטי בכתב, לאחר שנפרסה בפני עוה"ד מסכת הנסיבות במלואה.