גדי

מיסי אגודה

לעורך הדין מרדכי שחם שלום רב, באסיפת חברי האגודה בישוב הוחלט על פי הצעת וועד האגודה להטיל מיסי אגודה על דירות של חברי אגודה בנוסף למיסי האגודה הרגילים כפי ששולמו עד היום. לדוגמא, אם חבר אגודה חילק את ביתו (שהפך גדול לצרכיו במהלך השנים) והשכיר חלק מביתו חייב חבר זה בתשלום נוסף בערך של %X נוספים למס אותו משלם מי שלא חילק את ביתו (בסך הכל ישלם 100% + X מסך מיסי האגודה) גבית המס תחול גם על מי שבנה בחלקתו בית/בתים נוספים ניפרדים. תשלום המס הנוסף יהיה אחיד בלי אבחנה כמה דירות ו/או/ בתים ישנם בחלקה של החבר. כמו כן אין אבחנה אים הדירה/הבית/בתים הנוספים מושכרים או לא. בישוב יש משפחות להם צימרים, בעלי עסקים שונים, משרדים,קליניקות וכדומה שלא חויבו בתשלום נוסף זה. עלי לציין שלא נעשה/פורסם סקר נכסים בישוב. דוגמא אחת לחוסר השוויון בהחלת מס נוסף זה - בישוב שערים חשמליים אותם מפעילים כל מי שניכנס לישוב . תשלום עלויות חשבון החשמל והתיקונים של השערים חלים במידה שווה על כלל החברים למרות שבעלי העסקים, לקוחותיהם,ספקים שונים ואורחי הצימרים משתמשים במידה רבה מאוד בשערים החשמליים בהשוואה לשאר חברי אגודה אחרים. הדבר נכון גם לגבי עוד שירותים אותם מספקת האגודה. אבקש לשאול האים הנוהל החדש חוקי (למרות שכנראה עבר בהצבעה באסיפה) ושעצם החלתו יוצרת אי שוויון בוטה ? האם נכון לקיים הבדל בין השכרת דירה בשכירות חודשית להשכרת דירה/חדר בשכירות יומית ? מה הנוהל/החוק לתשלום מיסי אגודה בישובים בהקשר של מספר דירות/בתים/עסקים לאותו משק ? האם קיימת אבחנה בגודל מיסי אגודה לעסקים,חדרי אירוח...למול מס לבית מגורים רגיל? האם מי שיש בחלקתו מספר נכסים חייב בתשלום מס אגודה לכל מבנה בנפרד ? אשמח אם תוכל להרחיב ולהציע פתרון חוקי וצודק. בתודה וברכה גדי

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! דרישות כספיות מצד אגודה שיתופית כלפי חברים אינן מוגבלות לדמי-חבר ולהשתתפות שווה בהוצאות ניהולה – האגודה זכאית גם לתשלומים בגין שירותים שהיא מספקת, לרבות בדרישות מימון או החזר של נטל-הוצאות נוסף. גם אם דמי-חבר באגודה ניגבים בשווה מכל חבר – תשלום בעבור שירותים נוספים עשוי להידרש ולהיגבות, במקרים המתאימים, רק מאלה אשר נזקקו לכך או גרמו לצורך בהוצאה המוגברת. הוצאות נוספות או מוגברות כאלה עשויות לנבוע הן מפעילויות מוגדרות והן מניצול-יתר בולט מצד חלק מהחברים, או מתוספת מתמשכת של נטל כללי שיצרו לאגודה. מאידך, ניצול מופחת מצד חבר לא יביא להפחתה בהשתתפותו הבסיסית השווה, במיוחד בהעדר חיסכון בפועל לאגודה; הוצאות קבועות או כלליות של האגודה אינן ניתנות, ככלל, לאפשרות הפחתה כזו. יש להבהיר עוד, כי לא כל הפליה הינה פסולה: הפליה המבוססת על שוני בנתונים הנוגעים לעניין - איננה פסולה, ובלבד שההתייחסות השונה מוצדקת בנתונים השונים ותואמת את מידת השוני. לפיכך, גם לאור עקרון השוויון באגודה השיתופית – אין בהכרח הפליה פסולה בדרישה של תשלום נוסף, אשר איננה נובעת מהחברות, אלא מהתנהלות שונה של החבר עצמו; כל מקרה צריך להיבחן על-פי הכללים וקני-המידה הנזכרים לעיל. מטלותיה ואחריותה של אגודה במושב-עובדים עקב איכלוס יחידות-מגורים בדיירי-קבע ( לרוב – שוכרים ), כנזכר בשאלה, נבדלות מאלה הנוגעות לניצול יחידות-נופש - קל-וחומר, לגבי לקוחות או ספקים המגיעים אל משקי חברים: איכלוס בית במשק הוא לרוב בהיקף של משפחה: הורים וילדים; מגורים ביחידת-נופש במשק הינם, באחוז ניכר - של זוגות בלבד. דיירי-קבע מארחים אורחים, במהלך שהותם בנכס המושכר; לא כן דיירים מזדמנים, הבאים לנופש קצר-מועד. לדיירי-קבע מעמד של תושבי-המקום, וצרכיהם הינם גם במישור המוניציפאלי - בהיקף ובמיגון רחבים יותר מאלה של נופשים, תוך ניצול מתמיד של מבני-ציבור ומתקנים שבאחזקת האגודה. לרוב, לדיירי-קבע בבית כלי-רכב אחדים; נופשים מצויים יגיעו ליישוב עם רכב אחד. נוכחות דיירי-הקבע ביישוב הינה - מטבע הדברים – "אינטנסיבית" יותר מזו של נופשים. בהקשר: יחידת-מגורים המאוכלסת בדיירי-קבע מוחזקת ברציפות כל יום ובכל היממה; יחידת-נופש איננה מאוישת ברציפות, אפילו לא בעונה כולה. בנוסף, אין לשכוח את זכויות העיסוק והפרנסה של בעלי-משקים במושבים, ומהצורך לכבד כל עיסוק לגיטימי הנעשה על-ידם במשקיהם, לרבות ניהול צימרים לנופש. השכרת בתים במשקים הינה סוגייה בפני עצמה – לא לפרנסה כזו נועד המשק. אך גם מי שסבור, כי טעם זה אינו יוצר אבחנה מספקת בין שני סוגי השימושים – אינו יכול להתעלם ממכלול ההבדלים המפורט לעיל, אשר אף בהם אין כדי למצות. השאלה הנוכחית נראית כנוגעת לצד העקרוני של דרישת-האגודה, ויש להניח כי שיעור החיוב הנדרש אינו חורג מהסביר. גם אם קיים בסיס ראוי לעצם הדרישה הכספית המיוחדת - ביסוס תואם צריך להיות גם לשיעורה.