קרין כספי

שאלה לגבי חובת מסירת דואר לנמען

חברים יקרים ממש מקווה שמישהו יוכל לסייע לי. לפני כשנתיים בעלי ואני עזבנו את בית הורי שם גרנו שנתיים ועברנו לגור בשכירות. אני עצמאית, העסק שלי עדיין רשום אצל הוריי ואני אכן עובדת מביתם. בעל הבית שלי ביקש שלא אעביר את הכתובת שלי במשרד הפנים לכתובת החדשה של הדירה אותה אני שוכרת היות וזה יכול לגרום לעליה בארנונה ולשינויים כאלה ואחרים בגלל היותי עצמאית והוא מעדיף להימנע מזה. כיבדתי את בקשתו ואני עדיין רשומה אצל הוריי במשרד הפנים. היות ובית הוריי נמצא במושב קטן בו כולם מכירים את כולם, הדוורית מהדואר יודעת שבעלי ואני לא גרים שם יותר ולאחר שביקשה מאבי להעביר לי את המסר שעלי להעביר כתובת לכתובתי החדשה ולקבל שם דואר והתלוננה בפניו שהיא מוצפת בעבודה ולא עומדת בקצב ושאין שום סיבה בעולם שנקבל דואר במקום בו אנו לא גרים, היא פשוט החליטה יום אחד על דעת עצמה שהיא מתחילה להחזיר מכתבים שלנו לשולחים. מזה שנה אינני מקבלת דואר אל הוריי, למרות שהעסק שלי רשום שם ושם אני עובדת. ההחלטה שלה וההתנהלות פגעו בי באופנים רבים, עיקלו לי את חשבון הבנק היות ולא הגיעו לי חובות (רשות השידור) וכמובן שמסמכים בירוקרטיים חשובים מרשויות המיסים וביטוח לאומי לא מגיעים אלי – בקיצור, נזק! גדול! לא אלאה אתכם בכל השתלשלות האירועים, בחילופי הדברים בינינו ובפרטים הקטנים. אני בסך הכל רוצה לדעת אם יש תוקף חוקי להחלטה שלה להחזיר את הדואר של בעלי ושלי לשולחים ואם זה יכול להיות מלווה בעצה של איך עלי לפעול מה טוב. אני לא מחפשת הרפתקאות, מעדיפה לא להיכנס לתהליך של תביעה (במידה ויש "קייס"), בסך הכל רוצה שיגיע אלי דואר אל בית הוריי, המקום בו העסק שלי רשום ומתנהל. תודה רבה מראש!

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! לפי הערות חוזרות ונשנות בשאלה, עובדת השואלת בעיסוקה בבית-הוריה שבמושב, אף שאיננה גרה בו; והרי רוב ציבור העוסקים בישראל מנהל ענייניו שלא במקום המגורים. כל בעל-עסק זכאי לקבל דברי-דואר לכתובת עסקו, בין אם הם קשורים לעסק ובין אם לאו; ממילא אין איש בדואר הרשאי או המסוגל "למיין" את המיועד לנמען לפי סוגים כאלה. אם אין פתרון מעשי למקרה ע"י שכירת תיבת-דואר, יש להבהיר למחלקת-הדואר ביישוב – ישירות או באמצעות הממונים עליה – את החובות והאחריות המוטלות על מי שקבלו זכות לחלוקת דואר ביישוב, ואת ההשלכות החמורות העלולות לנבוע מהפרת חובתם הבסיסית כמתואר בשאלה, מה גם במכוון ובאופן שיטתי. במסגרת הבירור, אך רק לפי הצורך והעניין, ניתן לבקש כי ייבדק, אם חלה על המקרה הוראת סעיף 90(א) של "חוק הדואר, תשמ"ו-1986", הקובעת קביעה חמורה לגבי "פקיד דואר של בעל רשיון כללי שללא סמכות כדין פתח, עיכב או השהה דבר-דואר, או עשה לגביו מעשה אחר שאינו רשאי לעשות בתוקף תפקידו, או שביודעין התיר לאחר לעשות מעשה כאמור...". ההתנהלות כלפי השואלת, ככל המתואר על-ידה, מעוררת סימני-שאלה, ויש להניח, כי בירור ענייני ומתחשב, אשר ירד לשורש הבעיה, יביא לפתרון מהיר, לפחות לגבי העתיד.

קרין כספי

מודה לך מקרב לב על המענה, עזרת לי מאוד! שבוע מבורך