אורי

האם חבר מזכירות שאינו חבר באגודה שיתופית יכול להצביע בישיבת מזכירות בנושאים הנוגעים ישירות לקיבוץ ?

שלום רב, האם אפשרות ההצבעה נקבעת לפי תקנון הקיבוץ או לפי תקנון הרשם? (מכיוון שהרשם מאשר את תקנון הקיבוץ אני מניח שתקנון הרשם קובע..) הכוונה לנושאים שאינם קשורים ישירות עסקית אלא חלק מעקרונות הקיבוץ.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! כללית, כאשר מתגלית סתירה בין הוראות תקנון-האגודה לבין הוראות-החיקוקים שב"פקודת האגודות השיתופיות" ובתקנות ובצווים שהותקנו על-פיה – האחרונות גוברות! הלכה פסוקה של בית-המשפט העליון בנושא, אף שולבה כהוראת-תקנה ב"תקנות האגודות השיתופיות ( הוראות כלליות ), תשל"ו-1976 " – תקנה 5 שם, בכותרת "עדיפות תקנות הפקודה על תקנות האגודה". באשר לשאלה הנוכחית: קשה להניח, כי תקנון-הקיבוץ מאפשר לבחור לוועד-ההנהלה של האגודה ( "מזכירות הקיבוץ", כשמה המקובל ) אדם שאיננו חבר-הקיבוץ. מכל מקום: תקנה 23 של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )" קובעת כי ועד-ההנהלה באגודה שיתופית ייבחר מבין חברי האגודה ( רק באגודה בה חברה אגודה אחרת, אפשרי חריג מתבקש – נציג של האגודה-החברה יוכל להיבחר לוועד-ההנהלה ). מדין מחייב זה נגזר האמור להלן. מכיוון שוועד-ההנהלה בקיבוץ מכונה לרוב "מזכירות" ( שריד נוסף לתקופת-העבר, בה ההגדרה "הנהלה" נחשבה כביטוי של התנשאות ) – הרי ככל שה"מזכירות" מפעילה סמכויות של וועד-ההנהלה, היא חייבת לעשות זאת על-פי החלטה ששותפים לה רק חברי-וועד שנבחרו כדין, לרבות בכשירותם כחברי-הקיבוץ. מי שאיננו כזה - יוכל להיחשב ולהביע דעתו כיועץ או כמשקיף, אך לא כחבר-הנהלה וכמצביע בהחלטותיה.